Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vláda Igora Matoviča: mená ministrov, ich profily a plány

.martin Vančo .slovensko

Štvorkoalícia sa dohodla na novej vláde. Spísali sme profily jednotlivých členov.

Vláda Igora Matoviča: mená ministrov, ich profily a plány SITA/Branislav Bibel

premiér

Igor Matovič (OĽaNO)

Pred vstupom do politiky sa živil ako podnikateľ. Založil vydavateľstvo regionPRESS a sieť regionálnych médií, ktoré mu pomáhali zviditeľňovať sa na začiatku jeho politickej kariéry. Ani Richard Sulík nečakal, že sa mu podarí vo voľbách 2010 spolu s ďalšími troma Obyčajnými ľuďmi prekrúžkovať z posledných miest na kandidátke. V parlamente okamžite začal pôsobiť ako deštrukčný element a populista, až nakoniec s ním stratil trpezlivosť aj Sulík a vyhodil ho z poslaneckého klubu. V roku 2012 už Obyčajní ľudia išli do volieb samostatne. Matovičovi sa vždy podarilo do volieb získať na kandidátku zaujímavý mix osobností, aj keď väčšinu si nedokázal pri sebe dlhodobo udržať. Počas ôsmich rokoch v opozícii vyprofiloval OĽaNO ako neštandardné, protikorupčné hnutie, s ktorým dokázal na seba viazať podstatnú časť voličov. Napokon prišiel rok 2020 a jeho prekvapivé víťazstvo v parlamentných voľbách.

ministerstvo vnútra

Roman Mikulec (OĽaNO)

SITA/Jakub Julény

Bývalý šéf vojenskej spravodajskej služby počas vlády Ivety Radičovej. Jeho kariéra v ozbrojených silách skončila po tom, ako ho NAKA obvinila z toho, že neoprávnene zhromažďoval dôverné dokumenty. Dokumentáciu našla pri prehliadke jeho auta. V tom období sa začalo preverovať podozrenie z tunelovania majetku Vojenskej spravodajskej služby počas Ficovej vlády, ktoré inicioval práve Mikulec. Na obvinenia zo strany NAKA reagoval tak, že micro SD karta s dokumentáciou mohla byť do jeho auta podstrčená. Súd ho oslobodil od obvinení až minulý rok. V posledných voľbách kandidoval za OĽaNO do parlamentu.

Hlavné výzvy svojej novej funkcie hodnotil Roman Mikulec aj v relácii .pod lampou. Tú nájdete na našom webe, alebo na YouTube: 

ministerstvo obrany

Jaroslav Naď (OĽaNO)

SITA/Alexandra Čunderlíková

Takmer 10 rokov pracoval na vysokých úradníckych miestach na ministerstve obrany. Pôsobil aj ako diplomat v Stálej delegácii Slovenska pri NATO a na Stálom zastúpení Slovenska pri Európskej únii a v mimovládnych organizáciách. V roku 2018 vstúpil do komunálnej politiky a zároveň sa stal tieňovým ministrom obrany za OĽaNO. Na verejnosti sa zviditeľnil v novembri minulého roka, keď ho na podnet šéfa Vojenského spravodajstva Jána Balciara obvinila NAKA z ohrozenia utajovanej skutočnosti. Dôvodom malo byť, že sa svojho kamaráta pýtal na vyšetrovanie kauzy otravy bývalého pracovníka ruských tajných služieb Sergeja Skripaľa. Obvinenie však bolo po niekoľkých dňoch zrušené, hnutiu OĽaNO však začali po tomto incidente rásť preferencie.

ministerstvo zdravotníctva

Marek Krajčí (OĽaNO)

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite