Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Škola bez známok a bez zvonenia. Iniciatíva To dá rozum chce zmeniť naše školstvo

.martin Vančo .slovensko

Zvýšiť kvalitu vzdelávania, dať všetkým žiakom rovnaké príležitosti a urobiť zo škôl prostredie, v ktorom sa všetky deti cítia dobre. To chce dosiahnuť iniciatíva To dá rozum, ktorá predstavila najkomplexnejší dokument o problémoch a riešeniach v školstve, aký kedy vznikol v mimovládnom prostredí.

Škola bez známok a bez zvonenia. Iniciatíva To dá rozum chce zmeniť naše školstvo SITA/Branislav Bibel

na petržalskej základnej škole Félix učitelia žiakov neznámkujú. Namiesto toho ich hodnotia slovne. Napíšu, v čom sú dobrí a na čom by mali popracovať.

„Milá Petra, urobila si veľký pokrok v čítaní. Dokážeš plynulo prečítať aj náročnejší text. Ešte si precvič pravidlá o mäkkých a tvrdých slabikách.“ Takto môže vyzerať typické slovné hodnotenie od učiteľa.  

Okrem toho sa žiaci hodnotia aj sami. Za účasti učiteľa a rodiča. Cieľom hodnotenia totiž nie je žiakov odmeňovať alebo trestať, ale motivovať ich k učeniu. 

Škola Fénix je jedna z desiatok škôl, na ktoré odkazujú, ako na príklad dobrej praxe, autori iniciatívy To dá rozum. Tí dnes predstavili viac ako 400 odporúčaní pre kvalitnejšie školstvo.

Okrem slovného hodnotenia navrhujú napríklad aj to, aby sa zrušili školské zvončeky a aby školská hodina netrvala klasických 45 minút, ale toľko, koľko si povie škola. 

Prvý stupeň základnej školy by mal mať podľa nich päť ročníkov namiesto štyroch a zaviedol by  sa dobrovoľný desiaty ročník.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite