Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

„Dieťa nespolupracuje,“ napísal Kočner Tománkovi. V kauze Čistý deň vybavoval hladký priebeh vyšetrovania

.tomáš Madleňák .slovensko

Peter Tománek, bývalý riaditeľ Čistého dňa, dnes pracuje v ďalšom resocializačnom centre pre závislých v Krupine. Pre Mariana Kočnera pripravoval psychologické posudky dievčaťa, ktoré z Čistého dňa ušlo a podalo na jeho vedenie trestné oznámenie. Kočner mal informácie priamo z výsluchu tohto dievčaťa a posielal ich Tománkovi.

„Dieťa nespolupracuje,“ napísal Kočner Tománkovi. V kauze Čistý deň vybavoval hladký priebeh vyšetrovania Nový čas Peter Tománek, bývalý riaditeľ resocializačného zariadenia Čistý deň, ktorému ministeerstvo odobralo akreditáciu pre podozrenia zo sexuálneho zneužívania zverených mladistných dievčat, prichádza do práce v inom resocializačnom zariadení v Krupine.

kauzu Čistý deň odštartoval ešte v roku 2016 blog poslankyne Natálie Blahovej o zneužívaní mladistvej klientky Natálie v tomto resocializačnom zariadení. V „resoci“ sa mladistvé ženy, ktoré tam poslal súd, mali liečiť z drogovej závislosti. Súvislosti naznačujú, že namiesto toho im boli podávané omamné látky a boli sexuálne zneužívané. 

Sexuálny styk mladistvej Natálie s ošetrovateľom potvrdil aj vtedajší riaditeľ zariadenia Peter Tománek. Tvrdil však, že išlo o dobrovoľný styk. V roku 2017 z Čistého dňa ušli ďalšie zverenkyne a podali aj trestné oznámenia. 

Čistému dňu pomáhal v tej dobe aj Marian Kočner, ktorý zrejme ovplyvňoval vyšetrovanie. Tománek a jeho žena pre Kočnera pripravili aj dokument, ktorý mal byť právnym a psychologickým podkladom pre vypočúvanie jednej z týchto klientiek Čistého dňa. 

Vyplýva to z rôznych dát, ktoré sme našli v tzv. „Kočnerovej knižnici“, ktorú prevádzkuje medzinárodná organizácia investigatívnych novinárov OCCRP a Investigatívne centrum Jána Kuciaka

Čistému dňu nakoniec po tlaku verejnosti odobralo ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny akreditáciu. Peter Tománek, ktorý je podozrivý, že minimálne vedel o sexuálnom zneužívaní neplnoletých dievčat v jeho zariadení, dnes pracuje v ďalšom. 

Podľa našich informácií ho zamestnali v COR centre v Krupine. Fotografom Nového Času sa ho podarilo v tomto resocializačnom centre aj odfotiť. 

Peter Tománek, bývalý riaditeľ Čistého dňa, prichádza do práce v ďalšom resocializačnom centre v Krupine.Nový časPeter Tománek, bývalý riaditeľ Čistého dňa, prichádza do práce v ďalšom resocializačnom centre v Krupine.

COR centru sme poslali otázky. Chceli sme najmä vedieť, prečo zamestnali práve Petra Tománeka a či im nevadí kontroverzia, ktorá jeho a Čistý deň sprevádza. Odpovede na tieto otázky sme však nedostali.

COR centrum je resocializačné zariadenie s podobným oficiálnym zameraním, aké mal aj Čistý deň. Má aj akreditáciu na vykonávanie opatrení sociálnoprávnej ochrany detí. Riaditeľka centra nám cez telefón potvrdila, že COR centrum je určené aj pre maloletých a ich rodiny.

posudok pre Kočnera

Po tom, čo kauza Čistý deň v roku 2016 prepukla, začali sa ozývať ďalšie klientky tohto resocializačného strediska. V marci 2017 klientov Čistého dňa vzalo vedenie na chatu na Čertove. Odtiaľ 12. marca 2017 ušla ďalšia maloletá klientka Tamara. 

Na druhý deň sa objavila na Generálnej prokuratúre. Sprevádzala ju kamarátka Simona, tiež bývalá klientka Čistého dňa, ktorá už ale dovŕšila 18 rokov, a preto bola zo zariadenia prepustená. Simona je známa komunikáciou cez Facebook s politikom Borisom Kollárom, ktorý jej dával lascívne návrhy, kým ešte nebola plnoletá. Komunikáciu zverejnila Zuzana Tománková, manželka Petra Tománeka. 

Obe dievčatá spoločne podali trestné oznámenie na vedenie Čistého dňa, teda na manželov Tománkovcov. Dievčatá v prípade zastupoval advokát Daniel Lipšic, ktorý médiám povedal, že podanie sa týka „trestného činu ohrozovania osobnej slobody, vydierania, šírenia toxikománie a návodu na krivú výpoveď“.

Po tomto podaní sa 15. marca 2017 začalo vyšetrovanie. Tománkovci v tom čase už o kauze intenzívne komunikovali s Marianom Kočnerom. Peter Tománek mu 18. marca 2017 poslal dokument s názvom „VÝSLUCH_príprava“, ktorý obsahoval otázky na Tamaru, ako aj jej psychologický profil. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite