Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nezodpovední lídri ohrozujú právny štát aj EÚ, uviedla Čaputová na konferencii v Mníchove

.redakcia .slovensko

Slovenská prezidentka vystúpila na prestížnej bezpečnostnej konferencii. Spájanie rozpočtu EÚ s rešpektovaním hodnôt je podľa nej namieste.

Nezodpovední lídri ohrozujú právny štát aj EÚ, uviedla Čaputová na konferencii v Mníchove Kancelária prezidentky SR/SITA

demokracia je najmä o duchu slobody, spravodlivosti, tolerancie a solidarity, ktorého obranným valom je právny štát. Na to, aby fungoval, potrebujeme zodpovedných politických lídrov, ktorí budú princípy právneho štátu brániť a presadzovať. V prejave na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii to v nedeľu vyhlásila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Išlo o historicky prvú účasť slovenskej hlavy štátu na tomto podujatí.

Zodpovednosť politických lídrov má podľa Čaputovej tri roviny. „Prvou rovinou je otázka formálneho nastavenia pravidiel. Zodpovednosť politických lídrov prispieť k tvorbe dobrých zákonov tak, aby garantovali spravodlivosť, istotu a stabilitu,“ zdôraznila.

„Po návrate k demokracii sme veľa energie vložili práve do budovania systému spravodlivosti,“ skonštatovala slovenská prezidentka, podľa ktorej niektoré jeho časti sú v mnohom „moderné, flexibilné a pomerne progresívne“.

Napriek tomu podľa Čaputovej dnes krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) čelia viacerým výzvam, ktoré majú spoločné korene v časoch komunistickej totality.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite