Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Istanbulský dohovor: Podľa prezidentky sa má vláda obrátiť na ústavný súd

.redakcia .slovensko

V prezidentskom paláci sa v pondelok stretli traja najvyšší ústavní činitelia. Prezidentka Zuzana Čaputová prijala predsedu Národnej rady SR Andreja Danka a premiéra Petra Pellegriniho. Stretli sa, aby si spoločne vyjasnili postoje k ratifikácii Istanbulského dohovoru.

Istanbulský dohovor: Podľa prezidentky sa má vláda obrátiť na ústavný súd Alexandra Čunderlíková/SITA

prezidentka SR Zuzana Čaputová sa po stretnutí s Andrejom Dankom a Petrom Pellegrinim vyjadrila, že keďže Istanbulský dohovor na Slovensku nie je ratifikovaný, našej krajine z neho nevyplývajú žiadne záväzky a na Slovensku teda de facto neplatí. „Keďže dohovor neplatí, nie je žiadny naliehavý dôvod, riešiť ho tri týždne pred voľbami,“ povedala. 

V ďalšom postupe sa chce prezidentka riadiť výlučne Ústavou SR. „Nebudem ako prezidentka stáť v ceste vôli väčšiny v parlamente,“ vyjadrila sa. Zároveň navrhla premiérovi Petrovi Pellegrinimu, aby sa vláda obrátila na Ústavný súd SR (ÚS). 

„Názor Ústavného súdu SR by mohol byť kvalifikovaným a vecným príspevkom do diskusie o citlivej téme Istanbulského dohovoru. V otázkach, ako je táto, sa môžeme pohnúť len po vecnej diskusii a s rešpektom k nášmu základnému zákonu, teda Ústave SR, podľa ktorej má o súhlase s ratifikáciou rozhodnúť parlament,“ dodala.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite