Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prieskum Focus: Opozícia má väčšinu, Za ľudí pred PS/Spolu, OĽaNO má 9%

.ivana Šalgová .slovensko

Mesiac pred voľbami sa poradie strán výrazne nemení, vedie Smer s 18 %, nasleduje ĽSNS s 12,8 %, Za ľudí s 10,8 % a PS/Spolu s 9,8 %. Opozícia má väčšinu.

Prieskum Focus: Opozícia má väčšinu, Za ľudí pred PS/Spolu, OĽaNO má 9% týždeň/Focus pre Na telo Agentúra Focus uskutočnila prieskum volebných preferencií od 15. do 22. januára 2020 na vzorke 1013 respondentov.

vyplýva to z prieskumu agentúry Focus, ktorý si nechala vypracovať TV Markíza pre reláciu Na telo. Brány parlamentu by aj podľa tohto prieskumu prekročilo deväť parlamentných strán, chýbali by maďarské strany, Harabinova Vlasť či Druckerova Dobrá voľba. 

Zo strán demokratickej opozície by dosiahla najlepší výsledok strana Za ľudí so ziskom 10,8 %, hneď za ňou by bola koalícia strán PS/Spolu so ziskom 9,8 %. Na tieto strany doťahuje opozičné hnutie OĽaNO, ktoré narástlo na 9 % nasledované Kollárovou Sme rodina, ktorá by získala 7,6 %. 

Zoznam strán, ktoré by sa dostali do parlamentu, uzatvára KDH (5,7 %), SaS (5,5 %) a SNS (5,2 %). Všetky tri tak musia o svojich voličov intenzívne bojovať a dávať si pozor na prešľapy, ktoré by ich mohli stáť cenné desatiny percent.

V prepočte na kreslá v Národnej rade SR by Smer získal 32 kresiel, ĽSNS 23 kresiel, zo strany Za ľudí by do parlamentu zasadlo 19 poslancov a koalícia PS/Spolu by mala 17 kresiel.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite