Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kľúčový svedok Zoltán Andruskó: Kuciak nemal žiadnu šancu (prepis a nahrávka výpovede)

.tomáš Madleňák .slovensko

Zoltán Andruskó je kľúčovým svedkom v procese vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a odpykáva si 15-ročný trest za sprostredkovanie Kuciakovej vraždy. „Ja som sprostredkoval medzi Alenou Zsuzsovou a pánom Szabóom na pokyn pána Kočnera vraždu pána Kuciaka,“ hovorí pred súdom.

Kľúčový svedok Zoltán Andruskó: Kuciak nemal žiadnu šancu (prepis a nahrávka výpovede) Boris Németh

prinášame vám úplný prepis spontánnej výpovede Zoltána Andruskóa. Andruskó rozpráva so silným maďarským prízvukom, jeho výpoveď to sčasti ovplyvňuje, avšak prinášame Vám čo najmenej pozmenené znenie jeho kľúčovej výpovede: 

„S Alenou Zsuzsovou sa to začalo pred 8 rokmi. Spoznali sme sa cez Pokec. Vtedy som im požičal peniaze na ich kampaň pána O. (komunálne voľby). 

Pani Zsuzsová pred mojimi očami vtedy chladnokrvne objednala vraždu pána Basternáka (myslí vraždu Lászlóa Basternáka, exprimátora Hurbanova. Pán O. pravdepodobne bol jeho protikandidát). A pár dní na to sa tá vražda naozaj stala. Nevedel som, čo mám robiť, bál som sa, rozhodol som sa radšej mlčať. 

Pár rokov sme sa potom stretávali, pri Komárne býva jedna veštkyňa, jej deti pracovali u mňa a máme dobrý vzťah. A tam som ju, Alenu, zvykol vídať. Sem tam sme sa porozprávali. Ja som jej viackrát pomohol. Takisto, ako som požičal pánovi O. peniaze. 

Vypočujte si nahrávku celej spontánnej výpovede Zoltána Andruskóa:

Ja som sa bál tých ľudí, ktorí za ňou stáli, čím sa neustále chválila. Hovorila, že najprv bola s pánom Kollárom, ale že potom sa dala dokopy s pánom Kočnerom. Aj od neho dostala auto, Porsche Cayenne, biele. Tak v čom som vedel, som jej pomohol. Exekúciu riešiť alebo keď si ďalšie peniaze odo mňa požičala, aby si dala spraviť plastiku, prsia. Nikdy mi tie peniaze nevrátila, ale kamarátsky vzťah ostal, lebo som mal rešpekt. 

Častejšie sme sa začali stretávať v roku 2016, vtedy mi hovorila, že pán Kočner začína mať problémy. Povedala mi, že sa Kočner chystá ísť do politiky a chystá sa založiť stranu Cieľ. V roku 2017 som jej potom s tým tiež pomáhal, požičal som jej dodávku, oni pozbierali potraviny z potravinových bánk a roznášali po dedinách sociálne slabším, ktorých osobné údaje potom zneužili, aby mohli zaregistrovať tú stranu. Aj ja sám som podpísal jeden alebo dva hárky takýchto podpisov. 

Vtedy mi vravela, že to vyzerá tak, že Kočner má problémy, že ho vyšetruje polícia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite