Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zákon o povinných škôlkach je podľa ZMOS-u v rozpore s ústavou

.redakcia .slovensko

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vstúpilo do konkrétnych rokovaní v oblasti doručenia podania na Ústavný súd SR v súvislosti s povinným zavedením predškolského vzdelávania pre všetky päťročné deti.

Zákon o povinných škôlkach je podľa ZMOS-u v rozpore s ústavou BSK/SITA Ilustračná fotografia.

pre TASR to potvrdil hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák s tým, že ZMOS je naďalej presvedčený o tom, že samospráve sú ukladané ďalšie povinnosti bez finančného krytia nákladov spojených s ich výkonom, čo je v rozpore s Ústavou SR a Európskou chartou miestnej samosprávy.

Kaliňák potvrdil, že ZMOS naďalej nesúhlasí s tým, aby samospráve bola uložená povinnosť zabezpečovať plnenie povinného predprimárneho vzdelávania v rámci svojich originálnych kompetencií. Štát prostredníctvom zákona ukladá všeobecnú povinnosť pre všetkých zákonných zástupcov detí, ktoré dovŕšia päť rokov, aby ich prihlásili do škôlok.

O zapísaní a plnení tejto povinnosti rozhoduje v prvom stupni riaditeľka materskej školy a v druhom stupni obec podľa bydliska zákonného zástupcu, a to v mene štátu prostredníctvom správneho konania. 

„Táto povinnosť zákonného zástupcu je vynútiteľná, a dokonca jej plnenie sa musí osvedčovať pri prijímaní na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite