Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezidentka Čaputová si v novoročnom príhovore namiesto milých slov zvolila pravdu (+ celý prejav)

.ivana Šalgová .slovensko

Novoročný prejav adresovala prezidentka Zuzana Čaputová slovenským občanom po prvýkrát. Upozornila na narastajúcu hrubosť vo verejnej diskusii, potrebu zmien v zdravotníctve a spomenula aj rôzne nahrávky, ktoré odhaľovali realitu, ktorá vyrážala dych.

Prezidentka Čaputová si v novoročnom príhovore namiesto milých slov zvolila pravdu (+ celý prejav) Branislav Bibel/SITA

prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá je v úrade len niečo viac ako polroka, sa občanom Slovenska po prvýkrát prihovorila v novoročnom prejave. Slovákom a Slovenkám chcela priniesť posolstvo nádeje, nevyhla sa ale ani pomenovaniu škodlivých javov v spoločnosti. Praje si, aby bol rok 2020 rokom šancí a využitých príležitostí a občanov vyzvala, aby vo februárových voľbách išli voliť.

unavená spoločnosť

„Najradšej by som bola, keby môj prvý novoročný príhovor v tejto funkcii bol tým, čo všetci tak potrebujeme: pohladením milými slovami. To by ale nebol pravdivý,“ uviedla Čaputová na úvod. 

Vo verejnej debate sa podľa nej rozmáha hrubosť a vulgárnosť a v snahe uspieť sa ľudia navzájom ponižujú. „Sme unavení z množstva konfliktov a mnohých ľudí rozdeľujú spory,“ povedala a vyzvala k vzájomnej úcte a spolupatričnosti. 

„O čo prajnejší a úctivejší k sebe budeme dnes, o čo menej sa od seba v dôsledku sporov vzdialime, o to lepšie zvládneme, keď sa situácia po voľbách nebude vyvíjať celkom podľa našich predstáv,“ dodala. 

Prezidentka viackrát vyzdvihla súcitnosť a obetavosť, ktorá sa ukázala v čase nešťastí. Tie sa Slovensku v minulom roku nevyhýbali. Zvlášť tragický bol záver roka, ktorý poznamenala dopravná nehoda na ceste pri Zlatých Moravciach a výbuch plynu v bytovke v Prešove. „Potenciál spolupatričnosti je na Slovensku oveľa väčší, ako si často myslíme, a dokazuje, že Slovensko je krajinou dobrých ľudí,“ povedala.

pravda oslobdzuje

Solidarita je ale podľa nej vylúčená s tými, ktorí prekročili medze zákona. Prezidentka upozornila na potrebu vyvodiť voči takýmto ľuďom zodpovednosť. Upozornila najmä na rôzne zvukové a obrazové záznamy, ktoré ukázali, že mnohí z tých, ktorí mali slúžiť spoločnosti a verejnému záujmu, stáli na opačnej strane. „Pre nikoho nie je príjemné vidieť, ako podozrivý z najťažších zločinov uráža, ponižuje a korumpuje bývalého generálneho prokurátora, ktorý mu slúži,“ povedala na margo nahrávky Kočnera s Trnkom.

„Máme za sebou dôležitý rok odhaľovania reality, ktorá nám chvíľami vyrážala dych,“ povedala prezidentka. Problémy, ktorým ako krajina čelíme, podľa nej nie sú malé, ale vďaka poctivým prokurátorom a vyšetrovateľom môžeme očakávať, že sa začal očistný proces.

Zabezpečenie poriadku a férovosti v reálnom živote je podľa Čaputovej najväčším dlhom po novembri 1989. 

rok šancí a využitých príležitostí

Časť príhovoru venovala aj núdznym, chudobným a utláčaným pre inú farbu pleti, národnosť či inú inakosť. „Všetci máme na Slovensku svoje miesto, svoj domov, právo na kvalitné služby od štátu, právo sa začleniť a žiť dôstojne,“ povedala. Zabezpčenie ľudskej dôstojnosti je podľa nej tiež jednou z výziev pre budúcnosť Slovenska.

Upozornila aj na potrebu dotiahnuť zmeny v zdravotníctve, ktoré by pomohli znížiť počet odvrátiteľných úmrtí či potrebu vybudovania dlhodobej starostlivosit o seniorov a vyzvala k plneniu záväzkov v oblasti klímy. Toto všetko má podľa nej v rukách volič, ktorý bude koncom februára „opäť kráľom“. „Využime túto veľkú príležitosť a poďme, prosím, voliť,“ vyzvala občanov SR. 

Občanov tiež pozvbudila v tom, aby ani v čase ťažkých zistení nestrácali dôverovu voči inštitúciám aj politikom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite