Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Náhrobné kamene na židovskom cintoríne poškodili neznámi vandali

.redakcia .slovensko

Na židovskom cintoríne v Rajci (okres Žilina) poškodili neznámi vandali zhruba dvadsať náhrobných kameňov, väčšinou z konca 19. a prvej polovice 20. storočia.

podľa predsedu žilinskej Židovskej náboženskej obce Pavla Frankla ich poškodili v období od 4. decembra do 22. decembra.

„V súvislosti s danou udalosťou sa začalo trestné stíhanie vo veci prečinu hanobenia miesta posledného odpočinku. Vykonávame všetky potrebné úkony a opatrenia za účelom objasnenia skutku,“ informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Nikola Kačkovič.

V Rajci žila podľa Frankla židovská komunita už koncom 17. storočia a bola najstaršou v žilinskom regióne. „O židovský cintorín, na ktorom je zhruba 400 náhrobkov, sa stará 13 dobrovoľníkov z Rajca. Skutočne sa vzorne starajú, klobúk dole. Židovská obec v Rajci už dávno zanikla, ako väčšina obcí v menších mestách po vojne, pretože ľudia sa nevrátili kvôli holokaustu.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite