Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lídri EÚ uzavreli dohodu o uhlíkovej neutralite. Chcú ju dosiahnuť do roku 2050

.redakcia .slovensko

Lídri 26 členských krajín EÚ sa dohodli na spoločnom postupe pre dosiahnutie uhlíkovej neutrality do roku 2050. S výnimkou Poľska, ktoré svoju situáciu môže prehodnotiť do konca júna.

Lídri EÚ uzavreli dohodu o uhlíkovej neutralite. Chcú ju dosiahnuť do roku 2050 Olivier Matthys/AP/SITA

uviedol to v piatok predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) po skončení dvojdňového samitu EÚ v Bruseli.

„Výsledok je známy. Podarilo sa dohodnúť všetkým 26 krajinám, s výnimkou Poľska, ktoré aj vzhľadom na to, aké obrovské percento ich vyrobenej elektriny pochádza z uhoľných elektrární, si vyžaduje osobitný prístup,“ povedal Pellegrini. 

Spresnil, že ostatné krajiny Únie to rešpektovali s tým, že do júna budúceho roka sa vrátia k tejto otázke a Poľsko bude môcť na ďalšom samite EÚ prehodnotiť, či predsa len neuzná, že by vedelo svoje priority spojiť s ostatnými členmi eurobloku.

Šéf slovenskej vlády zároveň potvrdil správy, že český premiér Andrej Babiš presadil, aby sa v záveroch zasadnutia z oblasti boja proti zmenám klímy objavila aj zmienka o jadre, konkrétne v tej časti záverov samitu, ktoré hovoria o technologickej neutralite.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite