Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Aké témy prinášajú politici?

.ronald Blaško .slovensko .politika

November 1989. Spomínam si na verejné podvečerné zhromaždenia a demonštrácie v chladnom novembri a decembri, na ktorých som sa ako šestnásťročný študent pred Vedeckou knižnicou v Košiciach zúčastňoval, aj na nekonečné večerné diskusie v televíznych štúdiách v Prahe a Bratislave.

Aké témy prinášajú politici? BORIS NÉMETH Oslavy MDŽ v Bratislave v roku 2015 v réžii Smeru- SD. Aj takéto populistické podujatie ukazuje, že politické strany si volia témy podľa voličov, a nie podľa závažnosti.

moje matné spomienky na obsah početných politických debát z tých čias, čo je nepochybne aj nostalgický klam, mi hovoria, že ľudia, ktorí bojovali za zmenu smerovania krajiny, boli nielen odhodlaní, ale aj rozumní. Rozumní v zmysle používania validných argumentov, dát (zvykli sme to volať čísla a štatistiky) a faktov na hľadanie najlepšieho riešenia problémov, ktorým naša spoločnosť v tom čase čelila. Či už išlo o vnútorné usporiadanie moci, zavedenie základných prvkov demokracie, ale aj o zvýšenie hospodárskej výkonnosti krajiny a zastavenie technologického zaostávania za vyspelým západným svetom prostredníctvom urýchlenej transformácie. 

Veľmi stručne k forme diskusie z čias zamatovej revolúcie: Nespomínam si na nijaké urážlivé, neúctivé ani deštrukčné vyjadrenia zo strany nastupujúcich politikov, ani tých, ktorí moc strácali. Túto úroveň som považoval za normálnu a takú, ktorú budúcnosť posunie ešte smerom hore. Realita je, žiaľ, iná v celom západnom svete, takže nemôžeme hovoriť o slovenskom špecifiku. Zdá sa, že slávny výrok britského politického filozofa Edmunda Burka z roku 1790, že každý politik by sa mal oddať slušnosti a rozumu, už nie je v móde.

Späť k debatám spred tridsiatich rokov. Ich obsah určovali prevratné spoločenské zmeny v celom regióne strednej a východnej Európy, potreba návratu demokracie a znovuvybudovania pluralitnej spoločnosti, odkrývanie výrazného zaostávania v životnej úrovni a hospodárskej nevýkonnosti celého východného bloku plus znovuzjednotenie Európy. To boli naše vtedajšie „globálne problémy“, ku ktorým sa postupne pridávali nám vlastné špecifické témy, napríklad budúcnosť názvu republiky či urýchlená potreba zmeny ústavy.

krátkozrako a bez kontextu 

Po tridsiatich rokoch života v demokratickej spoločnosti naša už započatá predvolebná diskusia, samozrejme, vyzerá inak. Politikov (nových aj starých) máme už na prvý dojem podstatne viac. Poznáme ich všetci aj vďaka sociálnym sieťam lepšie a všetci riešia naše lokálne, nie nejaké vzdialené globálne udalosti a trendy. Absencia globálneho kontextu v lokálnej politickej diskusii je však v kvalite diskusie výrazným krokom dozadu, keďže úplne ignoruje kľúčové faktory určujúce budúcu prosperitu našej krajiny. 

„Očakávajme od našich politikov viac než len predstavovanie jednoduchých a bezbolestných riešení.“

Globalizácia, ako sme ju doteraz poznali, je už pravdepodobne na ústupe, ale ľudstvo a jednotlivé krajiny sú a budú čoraz viac prepojené a rovnako aj vzájomne závislé. Aktuálne svet čelí novej stúpajúcej vlne populizmu, protekcionizmu a veľkým technologickým zmenám, čo predstavuje výzvu pre súčasné fungovanie globálnej ekonomiky, existujúce firmy, ich modely fungovania a dodávateľské reťazce. Súbežne s globálnymi problémami, ako sú rastúca ekonomická nerovnosť, stagnujúce mzdy veľkej časti obyvateľstva, zmena klímy, masová migrácia a takisto utečenecké krízy a bezpečnostné hrozby, je existenčne nevyhnutné, aby aj naši politici diskutovali so svojimi voličmi o konkrétnych možných riešeniach. No na škodu nás všetkých tieto témy v predvolebných debatách zaznejú len okrajovo a bez širšieho kontextu. Obyvateľstvo dopyt po riešeniach neosobných problémov nevyžaduje a politické strany reagujú len na dopyt voliča.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite