Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štát aktualizuje za stovky tisíc eur registre, ktoré nevyužíva

.martin Vančo .slovensko

Dve ministerstvá naliali celkovo desiatky miliónov eur do prepájania pracovného trhu a vzdelávania. Stali sa tým rukojemníkmi dodávateľských firiem s nulovým efektom.

Štát aktualizuje za stovky tisíc eur registre, ktoré nevyužíva SITA/Diana Černáková

je obľúbenou mantrou zamestnávateľov, ako im do firiem prichádzajú nepripravení absolventi škôl. Štát sa už pokúsil vytvoriť systém, ktorým by pravidelne monitoroval potreby zamestnávateľov a podľa toho upravoval školské osnovy. Nalial do neho desiatky miliónov eur a nedávno odklepol ďalšie statisíce na jeho aktualizáciu. Bez toho, aby vedel preukázať využívanie systému.

Ten systém tvoria hlavne dva veľké registre, ktoré mali opisovať, aké zručnosti a vedomosti si vyžadujú jednotlivé povolania. Mala tak vzniknúť veľká, pravidelne aktualizovaná databáza informácií, ktorá by pomáhala pri príprave vzdelávacích osnov.  

„Toto je obrovská reforma,“ ohlasoval v roku 2015 Robert Fico. „Reforma, ktorá má viesť k tomu, že absolventi stredných škôl nebudú končiť na úradoch práce,“ povedal. 

V podobnom duchu mu sekundoval minister práce Ján Richter, ktorý sedel na tlačovej konferencii hneď vedľa neho. „Cieľ je veľmi jednoduchý. Zabezpečiť, aby sa lepšie uplatňovali absolventi na trhu práce,“ vyhlásil Richter. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite