Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovensko je krajina s druhým najvyšším výskytom rakoviny pankreasu

.redakcia .slovensko

Okrem druhého miesta v množstve výskutu patrí Slovensku aj druhá priečka v úmrtnosti na rakovinu pankreasu. Toto ochorenie patrí medzi onkologické diagnózy s najnižšou mierou prežitia. Dôvodom je náročnosť jej diagnostiky.

Slovensko je krajina s druhým najvyšším výskytom rakoviny pankreasu zdroj: unsplash.com

pri príležitosti Svetového dňa boja s rakovinou pankreasu, ktorý si spoločnosť po šiestykrát pripomína vo štvrtok, na to poukázala aliancia Nie rakovine a občianske združenie (OZ) Europacolon Slovensko.

Náročná diagnostika zapríčiňuje, že priemerný čas prežitia pacientov s metastázujúcim nádorom pankreasu je 4,6 mesiaca. Lekári hovoria, že až 95 percent z tých, ktorým je diagnostikovaná, jej podľahne aj preto, že rizikové faktory nie sú verejnosti známe. „Keďže nie sú špecifické prvé symptómy ochorenia a odborníci pri nich nemyslia aj na pankreas, diagnostika sa tak posúva do pokročilých štádií,“ tvrdí OZ Nie rakovine. Prezidentka aliancie Nie rakovine Jana Pifflová Španková uviedla, že približne 20 percent všetkých odhalených prípadov je možné riešiť chirurgicky.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite