Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bratislava bude mať Námestie Nežnej revolúcie

.redakcia .slovensko

Mesto Bratislave bude mať od polovice novembra Námestie Nežnej revolúcie. Pomenujú tak časť Námestia SNP, konkrétne priestor pred Starou tržnicou v centre mesta.

Bratislava bude mať Námestie Nežnej revolúcie Ján Slovák/SITA

stane sa tak v súvislosti s novembrovým 30. výročím Nežnej revolúcie, ktorej odkaz chce hlavné mesto udržať aj pre budúce generácie. Návrh schválili vo štvrtok bratislavskí mestskí poslanci.

S iniciatívou premenovať časť Námestia SNP na Námestie Nežnej revolúcie prišiel v lete primátor Bratislavy Matúš Vallo. Argumentoval tým, že Nežná revolúcia, rovnako ako SNP, symbolizujú odpor verejnosti voči totalite a prejavenie vôle občanov po slobode. „Preto si myslíme, že tieto dve dejinné udalosti a dve námestia pomenované podľa nich majú mať dôstojné miesto vedľa seba,“ vysvetlil. Pripomenutie si 30. výročia Nežnej revolúcie by malo byť podľa primátora trvalé.

Práve pomenovanie priestoru pred Starou tržnicou na Námestie Nežnej revolúcie považoval za najlepší kompromis spomedzi viacerých návrhov. Mesto totiž nové námestia nebuduje a premenovanie celého Námestia SNP či Námestia slobody podľa neho neprichádza z viacerých dôvodov do úvahy.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite