Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Keď nie SMK, tak aspoň Kresťanská únia

.šimon Jeseňák .slovensko

Igor Matovič chcel vytvoriť predvolebnú koalíciu so stranou SMK. Tá mu však dala košom. Ponukou OĽaNO však nepohrdli politici z Kresťanskej únie. Dáva toto spájanie zmysel a môže hnutiu pomôcť?

Keď nie SMK, tak aspoň Kresťanská únia Facebook Richarda Vašečku Členovia strany Kresťanská únia budú kandidovať pod záštitou hnutia OĽaNO.

preferencie OĽaNO nedosahujú ani zďaleka úroveň 11 percent, ktoré hnutie dosiahlo v parlamentných voľbách v roku 2016. Preto je snaha o rozšírenie kandidátky o silné mená a menšie strany pochopiteľná. Strana Igora Matoviča mala v posledných prieskumoch podporu na úrovni 5 až 7 percent. Môže sa zdať, že OĽaNO má účasť v parlamente istú, no Igor Matovič si uvedomuje, že potrebuje poistku. Tú našiel v Kresťanskej únii. 

Táto strana je možno marginálna, no šance Anny Záborskej a Richarda Vašečku na zvolenie môžu byť sľubné. Obaja sú dlhoroční politici, ktorí majú lojálny elektorát. Niekoľko desiatok tisíc hlasov, ktoré KÚ zrejme prinesie, sa budú OĽaNO určite hodiť. V posledných voľbách do europarlamentu malo KÚ necelých 38-tisíc voličov. 

Navyše, Igor Matovič sa dlhodobo profiluje ako konzervatívny politik, čo demonštroval aj vznikom platformy Odvážne, o ktorej sme po masívnej bilbordovej kampani už nepočuli takmer nič. 

Hlavnými predstaviteľmi strany sú Anna Záborská, Richard Vašečka a Branislav Škripek. Posledný menovaný na kandidátke s najväčšou pravdepodobnosťou nebude.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite