Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Trenčín zakázal míting ĽSNS. Kotlebovci podali sťažnosť, na súde môžu uspieť

.šimon Jeseňák .slovensko

Predstavitelia ĽSNS chceli v Trenčíne usporiadať zhromaždenie za účelom „predstavenia skutočnej pravdy o činnosti politickej strany Kotleba – ĽSNS." Trenčianska radnica ich žiadosť zamietla. Kotlebovci sa obrátili na súd, ktorý zrejme vyhrajú.

Trenčín zakázal míting ĽSNS. Kotlebovci podali sťažnosť, na súde môžu uspieť SITA/Branislav Bibel Priaznivci politickej strany ĽSNS protestujú počas pojednávania vo veci návrhu generálneho prokurátora na rozpustenie strany pred Generálnou prokuratúrou v Bratislave.

poslanec Kotleba chcel mať klasický míting, na ktorom by so straníkmi svojim „veriacim“ vysvetľoval „zamlčiavané fakty" o ĽSNS, či ako to bolo s odsúdeným exposlancom Mazurekom. K tomu by pridali klasické strašenie, nenávisť, polopravdy a vyzvali, aby ich šli ľudia voliť. Mesto Trenčín však toto stretnutie nepovolilo.   

„Nechcel som dopustiť, aby Mierové námestie v Trenčíne obsadili členovia strany, ktorí popierajú holokaust a sú otvorene fašistickí,“ povedal pre.týždeň Richard Rybníček. 

Primátor Trenčína zdôraznil, že nepovažuje za normálne povoliť zhromaždenie aj preto, že z Trenčína bolo do koncentračných táborov odvlečených 1650 Židov a 1305 sa z nich sa nikdy nevrátilo.

argumentácia radnice

Mesto Trenčín tvrdí, že kotlebovské zhromaždenie je v rozpore so zákonom o zhromaždovacom práve. ĽSNS má podľa nich radikálne postoje k národnostným menšinám, niektorým rasám či náboženstvám, ktoré vraj môžu zapríčiniť vznik nenávisti a neznášanlivosti k týmto skupinám obyvateľstva.

„Strana ĽSNS reagovala na zákaz tohto zhromaždenia podnetom na súd.“

Druhým argumentom mesta Trenčín je právoplatné odsúdenie Milana Mazureka z hanobenia národa, rasy a presvedčenia. Rybníček v zamietavom stanovisku uvádza aj rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva. 

Ten vo svojej judikatúre konštatuje, že „pre posúdenie cieľov a zámerov politickej strany nemožno brať do úvahy ako jediné kritérium jej stanovy a program; obsah jej programu musí byť porovnaný s konaním predstaviteľov strany a názorom, ktoré títo predstavitelia zastávajú“. 

Mesto Trenčín vo svojom stanovisku upozornilo aj na to, že ĽSNS a jej hlavní predstavitelia vyjadrenia Mazureka nespochybnili, ani sa od nich nedištancovali. Naopak, opakovane verejne podporili Mazureka aj jeho názory, za ktoré bol odsúdený. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite