Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vyrovnaná sekera

.matúš Baňovič .slovensko .politika

Parlament schválil viacero zákonov, ktoré zaťažia štátny rozpočet stovkami miliónov. Nižšie dane pre podnikateľov, nižšia daň na potraviny, zvýšenie nezdaniteľného minima aj vyšší rodičovský príspevok. Ekonomika spomaľuje a za tieto opatrenia tvrdo zaplatíme.

Vyrovnaná sekera ĽUDOVÍT VANIHER/SITA Minister financií Ladislav Kamenický má dva problémy: stal sa ministrom v zlom čase a chýba mu politická sila.

slová bývalého ministra financií Petra Kažimíra, že „v roku 2019 dosiahneme vyrovnaný rozpočet“, ešte donedávna svietili na internetovej stránke ministerstva. Dnes to už neplatí. „Cieľ, bohužiaľ, nesplníme, hospodárenie opäť skončí v mínuse. Dlh chceme udržať mimo sankčných pásiem dlhovej brzdy,“ priznáva súčasný minister Ladislav Kamenický. Z ministerstva sa začínajú ozývať hlasy, že je to vina globálnej ekonomickej recesie, to však nie je celkom pravda. Výraznou mierou k tomu prispel predvolebný koaličný sociálny balíček.

Sociálne opatrenia vládnej koalície budú stáť dokopy viac než päťsto miliónov eur a tieto peniaze musí minister niekde nájsť. Do vyrovnaného rozpočtu mu chýba oveľa viac, k tomu sa ešte dostaneme. Treba najprv zdôrazniť, že za viacero zákonov zo sociálneho balíčka zahlasovala aj veľká časť opozície, hoci predtým ich označila za drahú predvolebnú kampaň. Zahlasovali za ne zrejme preto, aby na nich nemohol nikto v predvolebnom boji ukázať prstom a povedať: „Pozrite sa, vážení, veď oni vám nechcú dopriať.“ Napríklad za zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane hlasovalo 122 zo 140 prítomných poslancov.

predvolebné míňanie

Opatrenie z dielne strany Most-Híd zdvihne od budúceho roka nezdaniteľnú časť základu dane na 21-násobok životného minima. Od januára tak narastie z približne 3 900 na viac než 4 400 eur. Proti opatreniu dlhodobo protestovala Únia miest Slovenska. Jej predstavitelia upozorňovali, že zmenu pocítia práve mestské a obecné pokladnice. V štátnom rozpočte bude pre toto opatrenie chýbať 340 miliónov eur. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite