Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Súdna rada nezvolila ani druhýkrát predsedu Najvyššieho súdu (aktualizované)

.redakcia .slovensko

Súdna rada v pondelok na svojom mimoriadnom zasadnutí ani v druhom kole nezvolila nového predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR. Do druhého kola postúpili sudkyne Jana Bajánková a Soňa Mesiarkinová. Ani jedna z nich nezískala nadpolovičnú väčšinu hlasov 18 členov Súdnej rady.

Súdna rada nezvolila ani druhýkrát predsedu Najvyššieho súdu (aktualizované) SITA/Alexandra Čunderlíková Kandidátky na predsedu Najvyššieho súdu SR (zľava) Jana Bajánková, Ivetta Macejková a Soňa Mesiarkinová

súdna rada o kandidátoch rozhodovala v tajnej voľbe. Voľbe predchádzala verejná časť zasadnutia, na ktorej jednotliví kandidáti vo vylosovanom poradí odprezentujú a uvedú svoje predstavy o ich pôsobení vo funkcii predsedu NS SR.

Na úvod v poradí 7. zasadnutia Súdnej rady jej predsedníčka Lenka Praženková skonštatovala, že Súdna rada je uznášaniaschopná a nikto z jej členov sa neospravedlnil. Členovia si následne zvolili členov volebnej a mandátovej komisie.

Kandidát, ktorého rada schváli a predloží prezidentke na vymenovanie, potrebuje získať nadpolovičnú väčšinu hlasov všetkých členov Súdnej rady. Pôvodne sa o post predsedu NS SR uchádzal aj sudca a neúspešný kandidát na prezidenta Štefan Harabin, ktorý sa vo štvrtok kandidatúry vzdal.

Bajánkovú navrhlo do funkcie 15 sudcov NS SR, sudcovská rada Krajského súdu v Banskej Bystrici, Trenčíne a Nitre, plénum sudcov Okresného súdu Piešťany a jedna členka Súdnej rady. Bývalú predsedníčku Ústavného súdu SR Macejkovú navrhlo 26 sudcov NS SR a Mesiarkinová kandiduje na návrh jedného člena Súdnej rady. Pôvodného kandidáta Harabina zase navrhla jedna sudkyňa Súdnej rady.

Voľbu nového šéfa NS SR vyhlásila predsedníčka Praženková koncom júla. Jednotlivé návrhy kandidátov boli od oprávnených subjektov doručované priamo predsedníčke súdnej rady. Stanovená lehota uplynula 19. augusta.

Súčasnú predsedníčka NS SR Danielu Švecovú vymenoval exprezident Andrej Kiska na začiatku októbra 2014. Švecovú zvolili za predsedníčku NS SR členovia Súdnej rady SR 16. septembra 2014. V opakovanej tajnej voľbe vtedy získala 11 hlasov členov Súdnej rady, proti nebol nikto, štyria sa zdržali. Jej protikandidát Daniel Hudák získal dva hlasy, dvaja boli proti a 11 sa zdržali.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite