Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

„Novinári tárajú hlúposti a klamú“ hovorí Kočner, obvinený z objednávky Kuciakovej vraždy

.martina Bednárová .slovensko

Marian Kočner a Peter Tóth vysvetľovali pred súdom údajné falšovanie miliónových zmeniek. Pavol Rusko na pojednávanie neprišiel, Petra Tótha vypočúvali za zatvorenými dverami. Celý deň sme pojednávanie sledovali online.

„Novinári tárajú hlúposti a klamú“ hovorí Kočner, obvinený z objednávky Kuciakovej vraždy SITA/Alexandra Čunderlíková Pojednávanie, na ktorom je prítomný Marian Kočner, sa koná za prísnych bezpečnostných opatrení.

za prítomnosti policajnej kolóny a vrtuľníka previezli Mariana Kočnera, obvineného z vraždy, z Leopoldovskej väznice do Justičného paláca v Bratislave. Vypovedať má v inej kauze – pred Špecializovaný trestný súd sa postavil v súvislosti so zmenkami na TV Markízu. 

19:11 Pojednávanie trvá do 20:00 ale už bez prítomnosti novinárov. Týmto minútu po minúte končíme. Ďakujeme za vašu priazeň a pozornosť.

18:00 Výsluch Tótha, ktorý sa koná za zatvorenými dverami, prerušili. Kočner sa musel ísť navečerať.

17:44 Svedok Peter Tóth stále nezačal vypovedať. Za verejnosť ostal Martin Daňo a Zuzana Piussi, Rastislav Striška ponuku taktiež odmietol.

„Majú moju dôveru,“ vyhlásil o Daňovi a Piussi Kočner.

17:33 Marian Kočner prostredníctvom advokáta navrhol, aby v miestnosti ostal novinár Martin Daňo a novinár Denníka SME Adam Valček. Investigatívny reportér Valček túto ponuku odmietol.

Znamenalo by to, že by bol viazaný mlčanlivosťou a o Tóthovej výpovedi by nemohol neskôr písať.

„Martin Daňo súhlasil s tým, že bude Kočnerov dôverník.“

Kočner si potom vybral ako dôverníka redaktora televízie Joj Rastislava Striška. Ten povedal, že musí ísť do skrinky po svoj mobilný telefón a poradiť sa so svojím šéfredaktorom. Martin Daňo súhlasil s tým, že bude Kočnerov dôverník.

17:29 Súd vylúčil verejnosť z výsluchu v kauze zmeniek svedka Tótha. Argumentuje citlivosťou iných káuz, ktoré sa nedajú pri výsluchu v otázkach prehliadnuť. 

17:14 Tóth prišiel na súd zadným vchodom, doviezli ho policajti.

16:52 Po krátkej prestávke bude vypovedať svedok Peter Tóth.

16:34 Kočner povedal, že má informácie o tom, že si niekto objednal jeho vraždu. Orgány činné v trestnom konaní vraj o tom mali informácie, ale nekonali. Odkiaľ tie informácie má, nechcel povedať.

16:25 Marian Kočner odmietol odpovedať na otázku právnika Tomáša Kamenca, kde skladoval zmenky od roku 2000. Vraj „asi v trezore,“ dodal.

15:55 „Novinári tárajú hlúposti a klamú,“ reagoval Kočner na otázku, o tom, či vie, kde býva Pavol Rusko. Ten býva v rezidencii Five stars residence. Kočner odmietol, že by niekedy vlastnil byty v tomto komplexe.

15:53 Marian Kočner povedal, že podmienky splatnosti zmeniek mal s Ruskom dohodnuté iba ústne.

15:41 Kočnera sa pýta aj Daniel Lipšic. Zaujíma ho stretnutie s Aghom, Svěchotom a Rezešom. Chce vedieť, kedy sa uskutočnilo. Kočner hovorí, že to boli dve stretnutia. Najprv so Svěchotom a potom s Rezešom. Lipšic sa opýtal, či ešte niekto z nich žije. „Nežijú,“ povedal Kočner.

15:03 Marian Kočner priznal, že o kauze zmenky komunikoval s Jaroslavom Haščákom, ale nepovedal o čom. „Áno, niekoľkokrát. Dajme pána Haščáka vypočuť, nech povie, o čom sme sa bavili. Dnes tu máme priamy prenos, ja niečo poviem a niekto si bude upravovať svoju výpoveď alebo pani Tódová povie, že Kočner čakal na to, čo povedia ostatní svedkovia, aby vedel, čo má povedať,“ dodal Kočner.

„Každého karma dostihne a po čase skrotí,“ povedal Kočner o Ruskovi.

14:52 Kočner sa zmieňuje aj o Pavlovi Ruskovi: „Každého karma dostihne a po čase skrotí. V tom čase bol arogantný človek, ktorý takto lúskal na politikov, a oni skákali do pozoru, lebo ovládal mediálny priestor. Nechceli ho v politike.“

Vysvetľuje tým, prečo si myslel, že licencia určite prejde na Gamatex – vraj politici chceli také rozhodnutie od licenčnej rady.

14:21 Marian Kočner povedal, že keď vyhral na petržalskom súde v jedinom prípade zmeniek, tak poslal správu šéfovi právnickej kancelárie, kde pracuje Tomáš Kamenec, že sa s ním chce stretnúť, že nechce peniaze a verí, že sa dohodnú. Na meno toho šéfa si Kočner nespomenul, ale veril, že tá sms-ka sa nájde.

Šanta sa Kočnera opýtal, či sa čuduje, že sa s ním niekto nechcel stretnúť.

„Divím sa, lebo verím, že na konci zaplatia všetko,“ povedal Kočner.

Podľa Denníka N začína zvyšovať hlas, byť na súde drzý a arogantný ako v čase, keď organizoval svoje vlastné tlačovky.

14:00 Prokurátor Šanta začal vypočúvať Mariana Kočnera. Pýta sa ho aj na „biely Mercedes“. Narážal na to, že Kočner mal hovoriť Jozefovi Dučákovi, že má zohnať biely Mercedes pre Šantu, ale v skutočnosti to bolo pre Alenu Zsuzsovú.

12:30 Súd vyhlásil obednú prestávku. Po nej bude Kočner odpovedať na otázky.

„Načo bol včera ten neskutočný cirkus, kde predo mnou išlo 6 áut s 24 kukláčmi, nado mnou vrtuľník. Bol som prevezený bez možnosti sa vyspať,“ uviedol Kočner.

12:28 „Mňa keď neodsúdia, tak tu bude asi národná revolúcia, novinári budú protestovať, pôjde sa do ulíc. Treba ho izolovať od spoločnosti a nechať, aby zámok na jeho cele zhrdzavel doživotne. To sú nezávislé médiá na Slovensku, ktoré uznávajú prezumpciu neviny. Dobre, nech si každý utvorí názor sám, ja chcem, aby sme sa držali faktov, znaleckých posudkov a výpovedí svedkov, ktorí v tom čase pri tom boli,“ hovorí Kočner.

Marian Kočner sa na verejnosti ukázal po mesiacoch strávených vo väznici v Leopoldove.SITA/Alexandra ČunderlíkováMarian Kočner sa na verejnosti ukázal po mesiacoch strávených vo väznici v Leopoldove.

Ukončil tak svoju spontánnu časť výpovede. „Načo som bol prevezený do ústavu na výkon väzby v Bratislave? Načo bol včera ten neskutočný cirkus, kde predo mnou išlo 6 áut s 24 kukláčmi, a aj za mnou. Nado mnou vrtuľník, ja v pancierovom obrnenom transportéri. Bol som prevezený bez možnosti sa normálne vyspať.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite