Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hrdinskí obrancovia budov

.milan Kolcun .slovensko .hlas východu

Každé, aj to najväčšie mesto prináša toľko impulzov najrôznejšieho druhu, že mnohé z nich až prehliadame. Práve preto som pred pár rokmi napísal knihu Košické detaily. Ďalšou sprievodnou črtou miest s väčšou hustotou obyvateľov je aj agresivita.

napríklad, keď niekomu čo len trochu šuchnete lak na aute, chytí hystériu, ani čo by ste mu člena rodiny zavraždili. A pritom v minulosti, ešte za éry kočov, sa takéto ťukesy brali športovejšie. 

Dôležitejšie bolo, aby sa pri kolízii koča, prechádzajúceho podchodom domu či paláca, nepokazila jeho brána alebo každú chvíľu neošúchala omietka. Architekti preto vymysleli prvky, ktoré chránia budovy tak hrdinsky, že do predsunutej pozície nasadzujú samy seba. Sú to heroické okopníky.

Okopníky, alebo akési bočné chrániče brán a rohov budov, sa vyskytujú len z vonkajšej časti fasády a len na prízemiach. Keďže vytŕčajú z domov v prvej línii, logicky sa stali ich najpoškodzovanejšou časťou. Buď sa stali invalidmi, lebo im povoz odtrhol najvystrčenejšiu časť hmoty, alebo v drobnej potýčke s kočom ony zdemolovali niečo na ňom.  

„Najkrajšie okopníky v Košiciach sa doteraz nachádzajú v centre.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite