Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Novela zákona o ochrane prírody dostala od výboru zelenú

.redakcia .slovensko

Novela zákona o ochrane prírody a krajiny z dielne Ministerstva životného prostredia (NR) SR, ktorá zabezpečí účinnú ochranu národných parkov a iných vzácnych území, dostala zelenú.

výbor Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie ju odporúča poslancom parlamentu na schválenie. TASR o tom v stredu informoval hovorca MŽP Tomáš Ferenčák.

„Každý, kto pozná pomery v národných parkoch, si vie predstaviť, ako ťažko a dlho sa legislatívne zmeny robili. Pevne verím, že svoj diel zodpovednosti si uvedomia aj poslanci parlamentu a novelu zákona čoskoro definitívne schvália,“ komentoval podpredseda vlády SR a minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd). Po sedemnástich rokoch sa tak podľa envirorezortu významne posilnia právomoci štátnych ochranárov na viac ako 400 000 hektároch územia.

Najdôležitejšie zmeny sa podľa envirorezortu týkajú zákazu plošnej ťažby v národných parkoch a vzácnych územiach. Tiež sprísňuje pravidlá pre výstavbu v národných parkoch a vzácnych územiach. Po novom by tak okrem ťažby mal byť nevyhnutný súhlas štátnych ochranárov na akékoľvek zásahy, ktoré by mohli ohroziť chránené biotopy.

Zmena by mala nastať aj v prípade schvaľovania nových programov starostlivosti o lesy, nová legislatíva vylúči príslušnému orgánu schváliť program bez súhlasu štátnych ochranárov. V prípade programov starostlivosti o lesy prebehne aj proces posúdenia ich vplyvov na chránené územia.

Europoslanec Martin Hojsík (Progresívne Slovensko) mieni, že takýto krok nie je dostatočný. Problémom tejto novely podľa jeho slov je to, že viaceré existujúce nedostatky zlepšuje len málo, a niektoré problémové a dôležité veci stále nerieši. „Príroda a jej ochrana potrebujú omnoho viac pozornosti, ako sa jej pri tejto vládnej garnitúre dostáva. Vzhľadom na stav, v akom sa ochrana prírody na Slovensku nachádza, je nevyhnutné, aby sme mali na Slovensku takú vládu, ktorá tejto problematike rozumie, a zároveň sa nebojí konať v záujme prírody a všetkých ľudí,“ komentoval.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite