Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Jankovská neodchádza. V slušnej krajine by jej to neprešlo

.matúš Baňovič .slovensko

Štátnej tajomníčke ministerstva spravodlivosti zaistila NAKA telefón. Minister nevidí dôvod na jej odvolanie. V zahraničí bežne odstupujú politici pre oveľa menšie prehrešky, napríklad ukradnutý sendvič či kúpu luxusného nábytku do kancelárie.

Jankovská neodchádza. V slušnej krajine by jej to neprešlo SITA/Jozef Jakubčo Monika Jankovská ostáva štátnou tajomníčkou. Neublížil jej ani kontakt s mafiánmi Čongrádyovcami a údajné úplatky.

nórsko

Nórsky minister spravodlivosti Tor Mikkel Wara rezignoval po tom, ako jeho partnerku obvinili z útokov proti nemu samotnému. Prípady sa týkali podpálenia auta, zaslania anonymného výhražného listu ministrovi, podpálenia smetnej nádoby pred jeho domom či nápisov na dome. Wara odstúpil do niekoľkých hodín po zatknutí jeho partnerky, hoci tá obvinenia odmietala. 

V Nórsku odstúpil aj minister rybolovu Per Sandberg. Médiá a politici mu vyčítali, že neinformoval nadriadených o svojich dovolenkách. V Nórsku je totiž obvyklé, že všetci ministri vopred oficiálne informujú vládu o miestach svojich súkromných zahraničných ciest. Minister šiel dovolenkovať Číny a Iránu, odkiaľ pochádza jeho priateľka. Nórska tajná služba po tejto ceste skonštatovala, že Irán je vysoko riziková krajina, okrem iného aj pre prepracovanú špionáž.

česko 

Česká ministerka spravodlivosti Taťána Malá odstúpila z funkcie ministerky spravodlivosti pre podozrenia z plagiátorstva. Podľa portálu iRozhlas v diplomovej práci o rodinnom práve, ktorú obhajovala v roku 2011 na slovenskej súkromnej Paneurópskej univerzite, odpísala viaceré pasáže a v jednom prípade dokonca aj s chybami. Ministerka Malá obvinenie kategoricky odmietala, považovala ho za kampaň proti svojej osobe. Neskôr pripustila, že nejaké chyby urobila. 

francúzsko

Až podozrivo luxusný životný štýl stál funkciu ministra životného prostredia vo Francúzsku. Francois de Rugy sa stal terčom ostrej kritiky po tom, ako investigatívna stránka Mediapart informovala, že spolu so ženou organizoval z verejných prostriedkov nápadné súkromné večere pre priateľov. Okrem toho vyšlo na povrch, že z verejných zdrojov minul 60-tisíc eur na renováciu svojho vládneho bytu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite