Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stratená fikcia nemocníc alebo blížiaci sa koniec Andrey Kalavskej

.matúš Baňovič .slovensko

Z veľkolepo ohlasovanej a dlho očakávanej reformy zdravotníctva, zdá sa, nič nebude. Ministerka zdravotníctva má dnes zákon predložiť na vládu, no odhovára ju od toho strana, ktorá ju nominovala, aj komora lekárov. Robert Fico najnovšie ministerke odkázal, aby zvážila svoju politickú budúcnosť.

Stratená fikcia nemocníc alebo blížiaci sa koniec Andrey Kalavskej SITA/Branislav Bibel V kuloároch sa začalo špekulovať, že by Kalavská mohla odísť do Druckerovej novozaloženej strany Dobrá voľba.

komora lekárov na čele s Marianom Kollárom vyzvala ministerku Kalavskú, aby reformu nemocníc nepredkladala ani ako ústavný a ani ako obyčajný zákon. Kollár tvrdí, že nie je dostatočne odborne pripravený na to, aby mohol byť predložený do parlamentu. 

„Ústavný zákon preto, lebo je celý nezmyslom a návrh obyčajného zákona preto, lebo nikto nevie, ako ministerstvo zapracovalo pripomienky,“ vyhlásil prezident komory Kollár a dodal, že nie je jasné, či budú pripomienky k zákonu zohľadnené, a či sa nimi vôbec niekto na Ministerstve zdravotníctva zaoberal.  

Zároveň však Kollár vyhlásil, že by nebolo správne, aby Kalavská pár mesiacov pred voľbami odstúpila. Ministerka zdravotníctva o svojej rezignácii zatiaľ mlčí. V júli sa po stretnutí s Robertom Ficom vyjadrila, že ak reforma neprejde, zváži svoju demisiu. Vtedy sa s ním však dohodla na tom, že reformu predloží ako ústavný zákon, čo od nej žiadal Robert Fico. To dnes neplatí.

podpora od vlády je neistá

Na spoločnom brífingu k začiatku búrania nemocnice Rázsochy Andrea Kalavská a Peter Pellegrini oznámili, že zákon napokon ministerka predloží ako obyčajný. Kalavská pri tejto príležitosti vyhlásila, že jej je proti srsti znova meniť Ústavu zákonom o nemocniciach. 

„V kuloároch sa začalo špekulovať, že by Kalavská mohla odísť do strany Dobrá voľba, ktorú zakladá Drucker. “

Smer, ktorý ju do funkcie nominoval už ohlásil, že zákon v takejto podobe nepodporí. Robert Fico zároveň naznačuje, že Kalavská to môže mať vo vláde spočítané. 

„Ak predloží tento zákon v podobe obyčajného zákona, my ho v žiadnom prípade nepodporíme. Ak predloží zákon a niečo jej neprejde, bude musieť pouvažovať o svojej politickej budúcnosti," uviedol pred rokovaním vlády Fico. 

Za najsilnejšiu vládnu stranu sa postavila aj koaličná SNS. Zákon, naopak, podporuje Most-Híd. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite