Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zastavme korupciu podala žalobu. Žiada preskúmať Lubyovej rozhodnutie

.redakcia .slovensko

Nadácia Zastavme korupciu podala správnu žalobu na preskúmanie zákonnosti rozhodnutia ministerky školstva, vedy, výskumu a športu Martiny Lubyovej (nominantka SNS) o nesprístupnení informácie v súvislosti s pridelením stimulov v oblasti výskumu a vývoja.

Zastavme korupciu podala žalobu. Žiada preskúmať Lubyovej rozhodnutie Branislav Bibel/SITA

martin Suchý z Nadácie Zastavme korupciu podotkol, že nadácia od rezortu školstva žiadala viacero informácií. „V prípade viacerých žiadostí o sprístupnenie informácií robilo ministerstvo obštrukcie,“ poznamenal Suchý. Poukázal napríklad na údaje o menách členov komisie, ktorá žiadostiam dávala záverečné posudky, na základe ktorých sa prideľovali peniaze. 

„Ministerstvo nám tieto mená odmietlo poskytnúť, pričom argumentovalo tým, že zákon o stimuloch je podľa neho nadriadený zákonu o slobodnom prístupe k informáciám. A teda, ak mu zákon o stimuloch taxatívne neprikazuje zverejniť mená členov komisie, tak ich nemôže ani sprístupniť na požiadanie podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám,“ uviedol. 

„Po tom, čo ministerka potvrdila toto rozhodnutie o nesprístupnení informácie, ktoré vydalo ministerstvo, sme sa rozhodli obrátiť na súd.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite