Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kostry a iné poklady z Nižnej Myšle

.milan Kolcun .slovensko .hlas východu

V okolí Nižnej Myšle, na lokalite zvanej Várhegy (15 kilometrov južne od Košíc), sa nedalo poriadne orať. Pluh občas zavadil o nejaký tvrdý predmet. Raz o kosť, inokedy o čosi kamenné, bronzové či hlinené.

Kostry a iné poklady z Nižnej Myšle commons.wikimedia.org/Honza Groh Archeologické vykopávky v Nižnej Myšli odkrývajúce opevnené osady spred 3 500 rokov.

keď tých prípadov bolo viac a z črepov sa dali skladať misky, hrnce či džbány, začalo sa uvažovať, kto a kedy mohol tieto veci nechať ladom. 

Koncom 19. storočia sa touto lokalitou začali zaoberať aj tí, ktorým ich manželky nikdy nebudú pripadať staré, lebo pracujú s omnoho starším materiálom – archeológovia. Komplexný výskum sa rozbehol práve takto v júli, dokonca v dobre zapamätateľný dátum 7. 7. 1977. 

Odvtedy odkrývajú opevnené osady spred 3 500 rokov a pohrebisko. Ide o najdlhšie vedený systematický archeologický výskum na Slovensku. Už 43. sezónu ho vedú archeológovia Ladislav Olexa a Dárius Gašaj. Vďaka úsiliu stoviek archeológov zo Slovenska i zo zahraničia už pomerne presne vieme, kde v dobe bronzovej ľudia žili, aké príbytky mali a čo v nich bolo. 

„Niektoré vykopávky sú staršie než starovek. V tejto lokalite sa vyskytovali už pravekí lovci sobov a mamutov.“

Podľa množstva kostier sa identifikovalo pohrebisko. Kostry v nich zväčša neležia samy, sú obklopené nádobami na nápoje, potravu, zbraňami, pracovnými pomôckami a nástrojmi, šperkami, skrátka všetkým, čo by im v posmrtnom živote podľa vtedajších predstáv nemalo chýbať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite