Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vláda porušila pravidlo a míňala rýchlejšie, ako má dovolené

.redakcia .slovensko

Výdavky slovenskej vlády rástli v minulom roku rýchlejšie, než dovoľuje výdavkové pravidlo. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) navrhuje spustiť korekčný mechanizmus, ktorý by rozpočet nasmeroval opäť k vyrovnanej bilancii.

Vláda porušila pravidlo a míňala rýchlejšie, ako má dovolené Diana Černáková/SITA

ministerstvo financií, naopak, vidí len nevýraznú odchýlku v smerovaní k vyrovnanému rozpočtu a nesúhlasí s RRZ.

Rozpočet verejnej správy má byť podľa zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy buď vyrovnaný, alebo prebytkový. Toto pravidlo o vyrovnanom rozpočte je založené na strednodobom cieli,  ktorý by verejné financie Slovenska mali plniť, alebo sa k nemu aspoň približovať.

Oodľa RRZ nebol v roku 2018 dosiahnutý vyrovnaný rozpočet. Po posúdení smerovania k vyrovnanému rozpočtu nastala v roku 2018 výrazná odchýlka a následná potreboa spustenia korekčného mechanizmu. 

„Výrazná odchýlka naznačuje, že vyrovnaný rozpočet mohol byť pri dodržaní pravidla dosiahnutý už v roku 2018, t.j. o rok skôr, ako predpokladala vláda. Dôvodom je najmä to, že neočakávané daňové príjmy a pokles úrokových nákladov vláda využila na rýchlejší rast výdavkov, čím došlo k výraznému prekročeniu výdavkového pravidla,“ skonštatoval v stanovisku pre médiá predseda RRZ Ivan Šramko.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite