Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na vyrovnaní Žiliny s Trabelssim mala právnická firma zarobiť 600-tisíc, primátor po kritike návrh stiahol

.dominik Harman .slovensko

Vyrovnanie vzťahov s kontroverzným podnikateľom Georgeom Trabelssim všetci schvaľujú. Problémom je vysoká odmena pre právnickú kanceláriu. Nikto nevie, odkiaľ sa vzala.

Na vyrovnaní Žiliny s Trabelssim mala právnická firma zarobiť 600-tisíc, primátor po kritike návrh stiahol Diana Černáková/SITA Primátor Žiliny Peter Fiabáne. V roku 2018 vyhral voľby s veľkým náskokom, okrem širokej koalície opozičných strán ho podporila aj iniciatíva Za slušné Slovensko. Opiera sa aj o väčšinu v mestskom zastupiteľstve.

predstavte si, že by jeden človek vlastnil v Bratislave OC Central, Stein, Sky Park, Autobusovú stanicu, Slovak Lines a k tomu by mal väčšinový podiel v parkovacej spoločnosti. Takto dôležitý hráč je pre Žilinu George Trabelssie, kedysi označovaný za Slotovho človeka. Dnes funguje úplne samostatne a v Žiline je ťažké naňho nenaraziť. 

Peter Fiabáne v novembri 2018 vyhral voľby s vedomím, že vzťahy s „pánom Žiliny“, ako ho miestni niekedy nazývajú, bude treba urovnať. Mesto totiž ročne prichádza o stovky tisíc eur.

Dohodu pripravil – a nahneval ňou aj vlastných poslancov. Právna firma Karkó mala totiž za pomoc s dohodou zinkasovať 600-tisíc eur a nikto nevie prečo.

potrebujem vašu dôveru

Ako takáto obrovská suma vznikla? Firma mala dostať odmenu vo výške dvadsiatich percent z celkovej sumy, ktorú mesto obchodom získa – a 20% z troch miliónov je 600-tisíc eur.

Táto suma sa zdá väčšine mestských poslancov privysoká. Ak by tam bolo o jednu nulu menej, bolo by to ako-tak v poriadku, povedali nám viacerí z nich.

„Bol to pre mňa trochu šok. Navrhnutá dohoda s pánom Trabelssim je zaujímavá, ale zarazilo ma, že primátor prišiel s takto vysokou sumou za právne služby,“ povedal mestský poslanec Denis Cáder (Iná Žilina).

„Ako prišiel Fiabáne práve na túto firmu a prečo taká vysoká suma?“

Okrem samotnej sumy sa poslancom nepáči ani spôsob, akým celú vec primátor komunikoval.

Koncom mája prišla poslancom pozvánka na stretnutie s primátorom ohľadom plánovaných investícií. Na tomto stretnutí poslanci prvýkrát počuli rámcový návrh dohody s Trabelssim – a prvýkrát počuli aj sumu 600-tisíc eur.

Ako prišiel Fiabáne práve na túto firmu a prečo taká vysoká suma? „V tom potrebujem vašu dôveru,“ znela odpoveď. Okrem toho na stretnutí zaznela aj žiadosť, aby celú vec ešte nekomunikovali médiám.

Kombinácia týchto vecí spôsobila, že Fiabáneho kritizujú aj poslanci z jeho vlastného klubu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite