Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ťažba uhlia na Hornej Nitre sa končí. Vládu chváli aj Greenpeace

.redakcia .slovensko

Vláda na svojom poslednom rokovaní pred letom schválila akčný plán transformácie regiónu Horná Nitra. Súčasnú ťažbu uhlia ukončuje a zároveň zamedzuje možné rozširovanie ťažby.

Ťažba uhlia na Hornej Nitre sa končí. Vládu chváli aj Greenpeace Jakub Julény/SITA

akčný plán podporuje aj Greenpeace. Organizácia oceňuje aj transparentnosť celého procesu vrátane debát s verejnosťou. 

Schválený akčný plán transformácie regiónu Horná Nitra stanovuje, že ťažba uhlia v poslednej bani na Hornej Nitre sa skončí medzi rokmi 2025 a 2027. Akčný plán zároveň jasne odmieta projekt 12. ťažobného poľa v bani Nováky. 

Ministerstvá hospodárstva a životného prostredia zároveň zaväzuje k odpisu zásob uhlia, čo znemožní jeho vyťaženie. Schválený dokument stanovuje aj možný koniec bane Čáry na Záhorí.

baníkov čakajú rekvalifikácie a celý región transformácia

Plán je postavený na štyroch pilieroch. Sú nimi mobilita a prepojenosť regiónu, ekonomika, podnikanie a inovácie, udržateľné životné prostredie, kvalita života a sociálna infraštruktúra. 

„Naším cieľom je, aby nikto, kto pracovať môže a prácu stratí, nezostal bez možnosti si prácu nájsť. Preto sme pripravili tento akčný plán transformácie hornonitrianskeho regiónu,“ objasnil podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši.

Vláda pred niekoľkými týždňami presunula 10 miliónov eur z operačného programu Efektívna verejná správa do Operačného programu ľudské zdroje práve na rekvalifikačné kurzy pre baníkov.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite