Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Danko pozval Lukašenka. Čaputová to uviedla na pravú mieru

.redakcia .slovensko

Prezidentka Zuzana Čaputová oznámila bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi, že pozvanie na oslavy SNP, ktoré mu počas svojej návštevy adresoval predseda parlamentu Andrej Danko, nie je pozvaním z prezidentskej úrovne.

Danko pozval Lukašenka. Čaputová to uviedla na pravú mieru Alexandra Čunderlíková/SITA

„Nie je to pozvanie odo mňa. Prezidenta by mal pozvať prezident republiky,“ vysvetlila Čaputová, ktorá verí, že jej oznámenie bude pre Lukašenka jasným signálom. 

Na oslavy SNP nepozývala ani hlavy štátov krajín, ktoré navštívila v rámci svojich úvodných návštev. Na otázku, či sa na oslavách zúčastní aj v prípade, že by prišiel Lukašenko, odpovedala, že sa určite zúčastní a nebude riešiť hypotetické otázky.

Prezidentka tiež uviedla, že svoj postoj vysvetlila aj predsedovi Národnej rady SR. Ten pozval bieloruskú delegáciu na oslavy 75. výročia Slovenského národného povstania počas svojej návštevy Bieloruska začiatkom júna.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) tvrdí, že ak predseda NR SR Andrej Danko pozval bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka na oslavy SNP bez vedomia prezidentky Zuzany Čaputovej, dopustil sa diplomatického prešľapu. Informoval o tom na Európskej konferencii riadiacich volebných orgánov. 

Lajčák dodal, že sa o pozvánke dozvedel až neskôr. Spresnil, že o tom dopredu vedieť nemusel, ale „samozrejme by bolo lepšie, keby sme o tom vedeli“. Upozornil, že podobné pozvania sa musia robiť z iniciatívy partnera toho človeka, ktorý je pozvaný.

K pozvaniu sa vyjadril aj Andrej Danko, ktorý na svojom pozvaní prezident Bieloruska trvá. Ako sa uviedol vo svojom stanovisku, „je presvedčený, že na okrúhlom výročí jedného z našich najvýznamnejších historických míľnikov, by mali byť prítomní najvyšší predstavitelia štátov, ktorých občania bojovali za našu slobodu a riskovali svoje životy, aby nám pomohli dostať fašizmus z nášho územia. “

Danko pozval bieloruskú delegáciu na oslavy 75. výročia SNP počas svojej návštevy Bieloruska začiatkom júna. Alexandra Čunderlíková/SITADanko pozval bieloruskú delegáciu na oslavy 75. výročia SNP počas svojej návštevy Bieloruska začiatkom júna.

„Vyjadriť úctu týmto ľuďom aj formou pozvania predstaviteľov ich štátov by malo byť úlohou našich ústavných činiteľov,“doplnil Kostelník s tým, že Danko vyzýva štátnikov, aby sa tieto oslavy nepolitizovali. „Toto pozvanie, navyše, protokolárne neslúži na oficiálnu návštevu na najvyššej úrovni, je to účelové pozvanie na konkrétne podujatie,“ doplnil Dankov hovorca Tomáš Kostelník.

Ak prezident Bieloruska prijme pozvanie na oslavy 75. výročia SNP, Andrej Danko ho prijme ako svojho osobného hosťa.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite