Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Klietkový chov môžu obmedziť spotrebitelia, rezort zmeny neplánuje

.redakcia .slovensko

„Obmedzenie chovu hospodárskych zvierat v klietkach môžu svojim výberom ovplyvniť spotrebitelia, jeho zákaz by však mohol zvýšiť ceny a ovplyvniť sebestačnosť," tvrdí to Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

spotrebitelia zatiaľ podľa rezortu na obmedzenie klietkového chovu netlačia. Ako príklad uvádza chov hydiny: „Podľa našich informácií len 11 % slovenských spotrebiteľov preferuje vajcia z podstielkového chovu. Spôsobuje to možno aj fakt, že cena vajec z podstielkového chovu býva často oveľa vyššia.“

Ministerstvo tiež varuje, že výmena technológie je časovo a priestorovo náročná a predstavuje pre chovateľov náklady navyše.

Zákaz klietkového chovu v EÚ podľa stránky kampane Koniec doby klietkovej v súčasnosti žiada viac než milión Európanov. Podľa aktivistov predstavujú klietky najnevyhovujúcejší systém chovu z hľadiska zdravia a pohody zvierat.

Aktivisti, podobne ako ministerstvo, argumentujú chovom nosníc. „Od roku 2012, keď v EÚ začal platiť zákaz holých klietok pre nosnice, sa vo väčšine krajín presadili humánnejšie neklietkové chovy v halách a chovy s voľným výbehom a v súčasnosti tvoria vajcia z neklietkových systémov takmer 50 percent produkcie EÚ,“ vysvetľuje koordinátorka kampane na Slovensku Silvia Čaňová. Priznáva však, že Slovensko zaostáva a neklietkové vajcia u nás tvoria menej ako 20 % z celkovej produkcie.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite