Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Podľa Žitňanskej pri voľbe kandidátov na Ústavný súd pochybil parlament

.redakcia .slovensko

Pri voľbe kandidátov na sudcov Ústavného súdu si svoju povinnosť nesplnil parlament. Tvrdí to nezaradená poslankyňa Lucia Žitňanská.

Podľa Žitňanskej pri voľbe kandidátov na Ústavný súd pochybil parlament Jakub Julény/SITA

predseda poslaneckého klubu Most-Híd Tibor Bastrnák vníma hrozbu diskriminačných žalôb zo strany kandidátov. Problém vidí v tom, že prezidentka Zuzana Čaputová ťažko vymenuje polovicu z 15 kandidátov. 

Poslanec Alojz Baránik z SaS tvrdí, že prezidentka nemá povinnosť zvoliť polovicu z vybraných kandidátov, naopak, parlament má povinnosť ponúknuť jej dvojnásobok potrebných sudcov.

„V prvom rade vnímam, že parlament si nesplnil svoju zákonnú povinnosť a nezvolil 18 kandidátov na sudcov ÚS v čase, keď tak urobiť mal,“ povedala Žitňanská. To, že bývalý prezident Andrej Kiska vymenoval minimálny počet sudcov, považuje za výnimočný krok k riešeniu neštandardnej situácie, ktorú zapríčinil parlament.

„Samozrejme, hneď ako vznikne neštandardná situácia, hneď sú úplne prirodzene na stole rôzne interpretácie. Ale stále platí, že parlament má povinnosť odvoliť 18 kandidátov a mal by tak urobiť,“ skonštatovala s tým, že poslanci by mali v plánovanej štvrtkovej voľbe zvoliť chýbajúcich šesť kandidátov.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite