Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čo takto Senát?

.dalibor Roháč .slovensko .komentár týždňa

Volania po zmene územného usporiadania a volebného systému sa opakujú so železnou pravidelnosťou. Väčšina u politológov vyvoláva zdesenie. Čo ak by sa tento impulz dal pretaviť v čosi konštruktívne?

Čo takto Senát? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

priekopníkom žánru je trenčiansky primátor Richard Rybníček, ktorý verejnosti postupne predstavil azda všetky modely federalizmu a decentralizácie existujúce vo vyspelých krajinách. Premýšľaniu o regionalizácii nášho parlamentu sa nevyhol ani Andrej Kiska, ktorý chce súčasný systém volieb do Národnej rady sčasti nahradiť 79 volebnými obvodmi kopírujúcimi súčasné okresy.

Slovenský volebný systém funguje celkom dobre: rozdelenie kresiel v parlamente odráža politické nálady v spoločnosti vrátane menšinových hlasov, ako aj fakt, že celonárodná politika nie je regionálna záležitosť. Posun k väčšinovému zastúpeniu by so sebou niesol okrem iného riziko disproporčného posilnenia momentálnych politických väčšín. Nemalý hazard v ére Orbána a Kaczyńského.

Volania po zmenách však nie sú neoprávnené. Samosprávne kraje nefungujú tak, ako to bolo ich tvorcami zamýšľané. Napriek pravidelným voľbám neexistuje autentická regionálna demokracia – VÚC sú skôr administratívnymi medzičlánkami s veľmi malou rozpočtovou či inou autonómiou. Čo takto ich zrušiť a posilniť existujúce okresy, ktoré by mohli na seba prebrať časť kompetencií vyšších celkov? Ich prednostovia by mohli byť volení (napríklad) súbežne s komunálnymi voľbami a riadiť okres by mohli spolu so zastupiteľstvami zloženými z príslušných primátorov a starostov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite