Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Advokát František Polák nebude stíhaný vo väzbe

.redakcia .slovensko

Senát Najvyššieho súdu rozhodol, že advokát František Polák nebude stíhaný vo väzbe. Je obvinený z extrémistických trestných činov.

najvyšší súd zrušil napadnuté uznesenie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), keďže nezistil dôvody väzby.

ŠTS rozhodol 25. mája o vzatí do väzby obvineného Františka Poláka, ktorého polícia obvinila po akcii „Plukovník“ a ktorá sa uskutočnila pár dní predtým. „Sudca pre prípravné konanie ŠTS pracovisko Banská Bystrica, rozhodol o vzatí do väzby obvineného Františka Poláka. Dôvodom väzby je obava z možného ovplyvňovania svedkov a pokračovania v trestnej činnosti. Obvinený podal proti tomu sťažnosť, o ktorej rozhodne NS SR,“ uviedla vtedy hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

„Vyšetrovateľ protizločineckej jednotky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil muža z trestného činu založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd a z prechovávania a rozširovania extrémistických materiálov,“ uviedla vtedy polícia.    

U právnika mali počas spomínanej policajnej razie nájsť viacero predmetov s fašistickou symbolikou. Mimo toho sa advokát údajne nachal vyfotiť v nacistickej uniforme.

Následne predseda Slovenskej advokátskej komory (SAK) Tomáš Borec pozastavil výkon advokácie Františkovi Polákovi. Obvinený bol totiž vzatý do väzby, čo je podľa zákona o advokácii dôvodom pozastavenia advokácie povinne, bez možnosti úvahy.      

František Polák v minulosti zastupoval ako obhajca v trestných veciach napríklad banskobystrického bosa Mikuláša Černáka, ktorý bol odsúdený na doživotný trest odňatia slobody  či poslanca za ĽS NS Stanislava Mizíka.

 

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite