Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Prečo je Kiskova strana potrebná

.peter Zajac .slovensko .komentár týždňa

Strana Andreja Kisku konečne vzniká. Je to dobré, a možno, že napriek všetkým peripetiám je dobrý aj spôsob, akým vzniká.

Prečo je Kiskova strana potrebná Natália Ložeková / natalialozekova.sk

je dobré, že Kiskova strana vzniká ako samostatná, štandardná strana. Len tak si môže vybudovať reálne mocenské zázemie, ktoré sa po voľbách nerozplynie vo vzduchu. Kiska sa po otáľaní rozhodol správne. Od jeho strany sa právom očakáva, že na politickej scéne zaujme kľúčové postavenie. Budúca vládna koalícia nebude mať totiž veľmi odlišné zloženie ako Radičovej vláda, a neviem si predstaviť, že by v nej mohol úspešne pôsobiť predseda vlády bez mocenského krytia vlastnou politickou stranou. Vyzerá to ako mocenská špekulácia, ale nie je to tak. Podiel na moci je v politike dôležitý, aj keď sa pred publikom zakrýva cudnou zásterkou. A je rozhodne dobré, že Kiskova strana vzniká ako jasný uchádzač o toto kľúčové postavenie. Povedať to nie je neslušné, je to vec triezveho úsudku.

V dnešnej situácii nevyhnutných základných zmien je však rovnako dôležité, s akým programom Kiskova strana príde. Som presvedčený, že politická strana, ktorá si robí nárok na centrálne postavenie, musí rozlíšiť podstatné od nepodstatného a presadzovať riešenie kľúčových problémov. Vieme, že to nemá byť súbor jednotlivých opatrení, ale hlboké zmeny povahy štátu, zápas s korupciou, nevyhýbavé ukotvenie Slovenska v EÚ a NATO, reforma zdravotníctva, vzdelávania a súdnictva. Je dobré, že to takto Kiskova strana pomenúva, lebo tým umožňuje kontrolu, reálnosť a praktickú uskutočniteľnosť programu. Od toho bude napokon závisieť jeho dôveryhodnosť. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite