Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

AKTUALIZOVANÉ: Tajné fotografie z Mochoviec ukazujú mizerný stav elektrárne. ÚJD vidí chyby, no Rakúšania podľa nich zavádzajú

.filip Minich .slovensko

Rakúska ekologická organizácia Global 2000 zverejnila nové fotografie a výpovede whisteblowerov ohľadom Mochoviec. Tvrdia, že dostavba tretieho bloku je sfušovaná a jadrová elektráreň predstavuje hrozbu. Úrad jadrového dozoru priznáva nedostatočnú kvalitu prác, no tvrdí, že Rakúšania zavádzajú.

AKTUALIZOVANÉ: Tajné fotografie z Mochoviec ukazujú mizerný stav elektrárne. ÚJD vidí chyby, no Rakúšania podľa nich zavádzajú global 2000

rakúska ekologická organizácia Global 2000, ktorá sa dlhodobo angažuje za zastavenie dostavby Mochoviec, zverejnila ďalšie svedectvá whisteblowerov. 

Ozval sa im v poradí už tretí človek, ktorý podľa rakúskych aktivistov pracoval v Mochovciach na stavbe reaktora 3 a bol na manažérskej pozícii až do jari 2019. Utajený svedok poskytol organizácii 650 fotografií aj video. 

Do podzemia novej elektrárne prenikla voda.utajený svedok/global 2000Do podzemia novej elektrárne prenikla voda.

Na fotkách vidno sfušovanú robotu –popraskané schody, na prvý pohľad zle položené káble, často bez izolácie a v kontakte so špinou. Viac fotografií aj s popismi zverejnila organizácia Global 2000 tu

Rakúske médiá od rána vo veľkom informujú o problémoch. Aktivisti apelujú na novú úradnícku vládu, aby sa snažila zastaviť spustenie Mochoviec. 

Napríklad rádio Fm4, ktoré je jedným z okruhov verejnoprávneho ORF, sa spojilo s bývalým pracovníkom v Mochovciach. „Celé je to tam zlé, v hroznom stave, myslím si, že by to nemali zapnúť,“ hovoril dnes v spravách utajený svedok po nemecky s jasným slovenským prízvukom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite