Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prikazuje nám EÚ, aké máme mať banány? Nie, ale vysvetlite to ľuďom

.dominika Hvorková .slovensko

Krátke zábavné videá na portáli Zmudri.sk vysvetľujú mladým ľuďom, ako veci v živote reálne fungujú. Zamerali sa aj na eurovoľby, okolo ktorých panuje množstvo mýtov.

Prikazuje nám EÚ, aké máme mať banány? Nie, ale vysvetlite to ľuďom Archív Zmudri.sk Mladí ľudia sa venujú osvete vo svojom voľnom čase.

už o týždeň sa konajú voľby do Európskeho parlamentu. Voličská účasť na Slovensku je rekordne nízka už od roku 2004, keď sme mohli do europarlamentu voliť prvýkrát. Odvtedy sa Slovensko vo volebnej účasti zakaždým ocitlo na úplne najnižšej priečke. V roku 2014 volilo len 13,05 % občanov.

Čo je ešte horšie, v predchádzajúcich eurovoľbách volilo iba 6 % mladých Slovákov vo veku 18 až 24 rokov, pričom priemer tejto vekovej kategórie v EÚ bol 28 %. Nízka volebná účasť hrozí Slovensku aj tento rok. Jarný prieskum verejnej mienky Eurobarometer ukázal, že iba 20 % občanov je presvedčených o svojej účasti. 

„Za projektom Zmudri.sk stojí skupina šiestich mladých ľudí, ktorí sa mu venujú vo svojom voľnom čase. “

Okrem toho simulované študentské voľby ukázali, že ak by v eurovoľbách 25. mája volili iba slovenskí stredoškoláci, víťazom by sa stali fašisti z ĽS NS.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite