Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Eurovoľby z európskej perspektívy

.peter Zajac .slovensko

V sérii rozhovorov slovinského analytika Ervina Hladnika Milharčiča dostali kandidáti do europarlamentu otázku, čo dalo Slovinsko Európe.

Eurovoľby z európskej perspektívy Natália Ložeková / natalialozekova.sk

podľa taliansko-slovinského historika a novinára Stefana Lusu to slovinských kandidátov zaskočilo, lebo doteraz si vždy kládli otázku, čo dala Európa Slovinsku. Autor vcelku ironicky uzatvára, že ak pôjde všetko podľa plánu, „Slovinci budú mať bližšie k Vyšehradskej skupine než k Európskej únii“.

V Európe sa zatiaľ vedú televízne súboje na funkciu predsedu Európskej komisie medzi  špičkovým kandidátom kresťanských demokratov Manfredom Weberom a sociálnym demokratom Fransom Timmermansom. Sú však tak trochu simulakrami, lebo o predsedovi Európskej komisie nerozhoduje v poslednej inštancii výsledok volieb, ale kompromis jednotlivých štátov a frakcií, a tu sa situácia od základu zmenila. Na rozdiel od doterajších európskych volieb, v ktorých vždy dominovala aliancia kresťanských a sociálnych demokratov, ktorá mala v Európskom parlamente pohodlnú väčšinu, tentoraz je to inak. Jednak to treba pripočítať brexitu a jeho nevypočitateľným dôsledkom pre európsku rovnováhu, ktorá sa z nemecko-anglicko-francúzkeho trojuholníka mení na nemecko-francúzsku spojnicu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite