Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ladislav Miko o eurovoľbách: Keď tradičné strany preberajú slovník populistov, je to cesta do pekla

.matúš Dávid .slovensko .politika

Nacionalistickí populisti majú len jeden spoločný cieľ: rozbiť Európsku úniu, aby mohli byť v menšom močiari kráľmi, hovorí vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, biológ Ladislav Miko. V čom sme zlyhali, čomu čelíme a pôjdu tentoraz Slováci voliť europoslancov vo väčšom počte?

Ladislav Miko o eurovoľbách: Keď tradičné strany preberajú slovník populistov, je to cesta do pekla BRANISLAV BIBEL/SITA Šéf Zastúpenia EK na Slovensku Ladislav Miko hovorí, že polopravdy z

v týchto dňoch cestujete po slovenských mestách s iniciatívou „Tentoraz idem voliť“. Aké sú zatiaľ ohlasy?

Rôzne, niekde prichádza viac ľudí, inde zas menej. Ale s tým sme počítali a mám z toho projektu dobrý pocit. Okoloidúci, ktorí majú pochybnosti a nie sú presvedčení ísť voliť, sa nás priamo na ulici či na námestí môžu čokoľvek opýtať a získať viac informácií. Zdá sa, že tento formát je užitočný.

aké aktivity tvoria roadshow Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku?

Súčasťou našich ciest nie sú iba príhovory a diskusie so študentmi, ale aj priame rozhovory s voličmi alebo koncerty. Zároveň organizujeme exkurzie do prírody, kde je priestor na bezprostredný kontakt s ľuďmi. Takto od nich získavame spätnú väzbu a zisťujeme, ktoré informácie im chýbajú.

s akými otázkami sa na vás ľudia najčastejšie obracajú, čo ich trápi?

Často sa ich pripomienky začínajú takto: „Som za Európsku úniu, ale...“ A potom už nasledujú rôzne otázky. Najčastejšie prichádzajú s mimoeurópskymi, lokálnymi témami, niekedy majú dokonca osobné či zdravotné problémy. 

Pýtajú sa, čo by pre nich mohla urobiť Európska únia. Samozrejme, sú aj takí, ktorí riešia medzinárodné otázky, vzťahy s Ruskom či migračnú krízu.

„Musíme systematicky vyvracať tieto bludy a v zrozumiteľnej forme ponúkať reálny obraz o fungovaní EÚ.“

slovensko nedávno oslávilo 15. výročie vstupu do Európskej únie. Je to isto úspešný príbeh, no veľa ľudí o našej budúcnosti v Únii stále pochybuje. Nezabudli sme hlasnejšie pripomínať výhody nášho členstva?

To isté by som sa rád opýtal aj vás, novinárov. Je síce prirodzené, že často informujete o chybách a problémoch, ktoré nás trápia, ale ľudia sa potom málo dozvedajú o tom, čo všetko sa nám podarilo. Treba vybalansovať pomer dobrých a zlých správ v médiách a vo verejnej diskusii.

zároveň by sa však tá diskusia asi nemala obmedziť iba na posielanie peňazí z Bruselu na Slovensko...

Áno, v podobe eurofondov ich dostávame naozaj veľa, ale hlavný benefit nášho členstva v Únii je skôr v tom, že sme súčasťou spoločenstva štátov, ktoré dáva občanom Slovenska úplne iné možnosti, než by sme mali, keby sme v EÚ neboli.

za „schizofréniu v priamom prenose“ či „slovenský paradox“ ste už dávnejšie označili fakt, že hoci sú Slováci väčšinovo spokojní s členstvom v EÚ, v účasti na eurovoľbách sa to neprejavuje. Ako je to možné?

V posledných voľbách sme zaznamenali najnižšiu účasť spomedzi členských štátov, hlasovalo len 13 percent oprávnených voličov. Ten údaj je však z roku 2014, to bolo ešte pred rôznymi krízami, pred brexitom či vzostupom populistických, antisystémových strán. 

Myslím si, že to vtedy ľudia vnímali tak, že veľmi nie je o čom rozhodovať a netreba ísť voliť. Nepomohli tomu ani politické strany, ktoré sa poriadne neuchádzali o hlasy voličov. V očiach strán akoby eurovoľby neboli investíciou do budúcna ani ziskom, ale skôr stratou. Preto sa držia späť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite