Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hurá do Bruselu!

.filip Minich .slovensko .politika

Otrepané frázy, slabé programy a prázdne sľuby, ktoré nemajú s reálnou prácou v Európskom parlamente nič spoločné. Smutná realita prístupu mnohých slovenských politikov k eurovoľbám. Berú vôbec tieto voľby vážne? Prinášame vám prehľad toho, kto čo sľubuje a čo reálne (ne)môže splniť.

Hurá do Bruselu! MARKO ERD/SME/PROFIMEDIA Vo voľbách do Európskeho parlamentu kandiduje zo Slovenska až 31 politických strán. Seriózne rozpracovaný program ich má však len zopár.

v globále sa dá povedať, že slovenské politické strany na eurovoľby „kašľú“. Pôsobí to ako povinná jazda. Naleštená fasáda, usmiate tváre na bilbordoch či v spotoch na Facebooku, hlbší obsah žiadny. Samozrejme, česť výnimkám.

Iste, trinásť či štrnásť (ak odídu Briti) europoslancov zo Slovenska samo osebe veľa nezmôže a ich hlasovanie sa často odvíja od pozície ich domovskej frakcie. Bolo by však vítanou zmenou,  keby potenciálni poslanci hovorili otvorene o podstatných témach, ktoré hýbu svetom a Európou, pretože práve tu zohráva Európsky parlament dôležitú úlohu.

Obchodná politika Donalda Trumpa, európska armáda, ruské výpady na Ukrajinu, sankcie proti Maďarsku a Poľsku, dianie v Líbyi, zmena rozhodovania v európskej zahraničnej politike, boj s klimatickými zmenami, budúcnosť Schengenu, reforma azylového systému, európska minimálna mzda, európsky minister financií, dodržiavanie rozpočtových pravidiel, regulácia Facebooku či Googlu, Nordstream II...atď. Toto všetko veľká väčšina z 31(!!!) strán, ktoré kandidujú vo voľbách do Európskeho parlamentu ignoruje. 

Namiesto európskych tém vidíme preteky o to, kto je viac národný, kto hlasnejšie skritizuje Brusel a viac vybojuje pre Slovensko. Skutočnosť je však taká, že v Európskom parlamente sa nedá osve pre Slovensko vybojovať nič. Veď aj na dvojitú kvalitu potravín sa musel dať dokopy celý bývalý východný blok a presvedčiť západné štáty, že nás to fakt štve. Čo sa však vybojovať dá, je dobré meno pre Slovensko, a to krokmi, ktoré pomôžu celej Európe. Predpokladom však je, aby v Bruseli sedeli ľudia, ktorí vidia ďalej ako za rodné humno. 

vládne prázdno

Najsilnejšia vládna strana Smer-SD nemá na svojej internetovej stránke k eurovoľbám, ktoré sú o necelý mesiac, ani jedno slovo. Šéfkou kandidátky je Monika Beňová, ktorá je členkou europarlamentu už od roku 2004. Svoju prácu prezentuje najmä na sociálnych sieťach, kde mieša fotky zo súkromného a pracovného života. O tom, ako by mala vyzerať jej práca ďalej, však zatiaľ nenapísala. V Smere zároveň pred eurovoľbami panuje napätie, ktoré poodkryla dosluhujúca europoslankyňa Monika Smolková. Tá tvrdí, že napriek dobrým výsledkom ju z kandidátky bez akejkoľvek diskusie vyškrtol podpredseda strany Robert Kaliňák.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite