Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kiska vymenoval troch ústavných sudcov, predsedom bude Ivan Fiačan

.matúš Baňovič .dominik Harman .slovensko

Prezident Andrej Kiska povedal, ako rozlúskne problém vymenovania ústavných sudcov. Z ôsmich ponúknutých kandidátov vymenoval troch.

Kiska vymenoval troch ústavných sudcov, predsedom bude Ivan Fiačan Branislav Bibel/SITA

v stredu o 11:00 hlava štátu za nových sudcov Ústavného súdu vymenovala Ivana Fiačana, Ľuboša Szigetiho a Petra Molnára.

Prezident vymenoval aj predsedu Ústavného súdu. Bude ním Ivan Fiačan, ktorý vo voľbe v parlamente dostal aj hlasy opozície. Podpredsedom bude Ľuboš Szigeti.

Svoju funkciu preberáte v čase, keď je Ústavný súd ťažko skúšaný, povedal prezident. Kiska sa podľa vlastných slov rozhodol pre „výnimočné a núdzové riešenie“.

Vymenovanie a celý kritický prejav Andreja Kisku: (autor videa Eugen Korda)

 „Ich vymenovanie (prezident, pozn. red.) považuje za výnimočne núdzové opatrenie na zabezpečenie riadneho chodu Ústavného súdu, vďaka ktorému bude môcť zasadnúť plénum a rozhodovať napríklad o volebných sťažnostiach,“ povedal v utorok Kiskov hovorca Roman Krpelan.

Krpelan ďalej kritizuje Národnú radu, že si nesplnila povinnosť a nedokázala zvoliť 18 kandidátov. „Ďalšia voľba bude v máji. Povinnosťou poslancov je zvoliť ďalších desiatich uchádzačov,“ povedal Kiska.

„Ústavný súd potrebuje na fungovanie pléna minimálne sedem sudcov.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite