Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Hlavné mesto chce postaviť desiatky kilometrov nových cyklotrás

.veronika Verešová .slovensko

Pred zvolením do funkcie sľuboval primátor Matúš Vallo výstavbu nových cyklotrás. Podľa Plánu Bratislava by do roku 2026 mali vybudovať sieť, ktorá prepojí centrum Bratislavy s ostatnými mestskými časťami. Magistrát už chystá prvé opatrenia.

Hlavné mesto chce postaviť desiatky kilometrov nových cyklotrás Branislav Bibel/SITA

požičiavanie žltých bicyklov funguje naplno od  septembra a momentálne ich využíva takmer 20-tisíc ľudí. Cyklisti však nemajú kadiaľ jazdiť. V Bratislave stále chýbajú funkčné cyklotrasy. Aktuálne sú trasy pre cyklistov spravidla vyznačené na chodníkoch alebo cestách. Sú nebezpečné pre chodcov, vodičov aj samotných cyklistov.

V knihe Plán Bratislava, ktorú pred voľbami spolu s odborníkmi napísal súčasný primátor Matúš Vallo sa píše, že do roku  2026 by chceli postaviť najmenej 70-kilometrovú sieť cyklotrás, ktorá prepojí mestské časti a centrum. Cyklisti sa budú môcť napojiť na hlavnú cyklotrasu v strede mesta z každej vedľajšej do maximálne piatich minút. 

Nové vedenie mesta zatiaľ konkrétne plány výstavby nezverejnilo. Tento rok počíta s iba menšími zlepšeniami a prípravou projektov. „Plán je zameraný najmä na komplexnú projekčnú činnosť, na plošné upokojovanie dopravy a zároveň rôzne menšie rýchle opatrenia na zlepšenie pohybu na bicykli,“ uviedol hovorca kancelárie primátora Peter Bubla.

Postaviť celú sľubovanú sieť cyklotrás však potrvá dlho a mesto na to bude potrebovať veľa peňazí. „Vybudovanie minimálnej siete 70 a viac kilometrov bude stáť približne 20 miliónov eur,“ uviedol Bubla. Mesto plánuje využiť zdroje z Európskej únie a len tento rok minie na rozvoj cyklodopravy takmer milión eur. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite