Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dôchodky a bieda slovenskej politiky

.ján Oravec .slovensko .politika

Slovenskí politici schválili ústavnou väčšinou takzvaný dôchodkový strop, ktorý presadila krátko pred druhým kolom prezidentských volieb strana Smer. Čo to hovorí o slovenskej politike, čo to bude znamenať pre našu ekonomiku a aký dopad to bude mať na občanov?

Dôchodky a bieda slovenskej politiky MARTIN MEDŇANSKÝ/SITA Zákon o zastropovaní dôchodkov v parlamente presadila strana Smer-SD. Tá istá strana, ktorá v roku 2012 schválila zákon s automatickým predlžovaním veku do dôchodku.

predstavte si, že v apríli 1989 sa zišlo zákonodarné zhromaždenie a veľkou ústavnou väčšinou schválilo všemožné sociálne a ekonomické istoty pre občanov vtedajšieho Československa. S odstupom tridsiatich rokov vieme vymenovať dlhý zoznam zásadných ekonomických, sociálnych a politických zmien, ktoré sa odvtedy udiali, ale o ktorých vtedajší ručitelia istôt nič netušili, a teda s nimi ani nemohli počítať. Nemohli mať ani potuchy, že o niekoľko mesiacov tam už dokonca nebudú ani oni sami.

Na rozdiel od tejto fiktívnej situácie sa schválenie dôchodkového stropu reálne udialo. A naša realita má s uvedenou fikciou dve podobnosti: politici, ktorí schválili zastropovanie dôchodkov, tu už o niekoľko mesiacov nemusia byť a fakt, že dôchodkový strop schválila ústavná väčšina, nepredstavuje vôbec nijakú dlhodobú garanciu v horizonte desiatok rokov. 

Ak sa priemerný vek mužov a žien u nás postupne predlžuje, vek odchodu do dôchodku nemožno zabetónovať. Kým v roku 1989 mali 60-roční muži vyhliadku ešte na ďalších 15 rokov života, v súčasnosti je to už 19 rokov. V prípade žien to bolo v roku 1989 viac než 19 rokov, v súčasnosti je to už 23 rokov. Poslúžme si opäť ilustratívnym príkladom. Nech by sa hoci aj všetkých 150 poslancov zhodlo na tom, že chcú našim občanom zabezpečiť nekonečné slnečné dni a ústavným zákonom by zakotvili zákaz západu Slnka, nebolo by nám to nič platné. Slnko by kvôli tomu neprestalo zapadať. Zákonmi nemožno totiž ísť proti prírode. A to dokonca ani tými ústavnými.

obrovský sociálny zločin

Nepredvídateľné a často protikladné politické rozhodnutia o nastavení dôchodkového systému sú odrazom biedy slovenskej politiky. Zákon o zastropovaní dôchodkov v parlamente presadila strana Smer-SD. Teda tá istá strana, ktorá v roku 2012 schválila zákon, ktorý zaviedol mechanizmus predlžovania veku odchodu do dôchodku v závislosti od zvyšovania priemernej dĺžky dožitia! Stalo sa tak v auguste 2012, zákon začal platiť od 1. septembra 2012 a účinnosť mechanizmu zvyšovania dôchodkového veku s prihliadnutím na priemernú strednú dĺžku života bola naplánovaná na 1. jún 2017. Pod zákonom sa skvie podpis Roberta Fica. Ako predsedu vlády, v ktorej nebol nikto iný, len jedna strana, strana Smer-SD. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite