Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zuzana Čaputová vysoko vyhrala prvé kolo, ďalej ide aj Šefčovič

.redakcia .slovensko

Podľa prieskumov získala Čaputová 40 percent.

Zuzana Čaputová vysoko vyhrala prvé kolo, ďalej ide aj Šefčovič Boris Németh

slováci si piatykrát v histórii Slovenskej republiky volili prezidenta v priamych voľbách. Hlasovacie miestnosti boli otvorené od siedmej ráno do desiatej večera  v 5 940 okrskoch. Voľby stoja viac ako 12,7 milióna eur.

Minútu po minúte sme ukončili. Pozrite si naše volebné štúdio, ktoré sme pre vás naživo vysielali počas volebnej noci. 

1:20 Po spočítaní 98,70 % okrskových zápisníc získala Zuzana Čaputová 40,57 % hlasov voličov. Maroš Šefčovič, ktorý sa spolu s ňou dostal do druhého kola volieb, získal 18,66 % hlasov. Vyplýva to z predbežných neoficiálnych výsledkov Štatistického úradu SR. Na treťom mieste skončil Štefan Harabin, ktorý získal 14,34 % hlasov, za ním nasleduje Marian Kotleba s 10,41 % hlasov a päticu kandidátov s najväčším počtom hlasov uzatvára František Mikloško s 5,71 %. Volebná účasť v prezidentských voľbách dosiahla 48,58 %. Okrskové zápisnice sú spracované takmer vo všetkých krajoch. 

0:52 Prezidentské voľby priniesli aj špeciálne predplatné časopisu .týždeň, ktoré si môžete zakúpiť za akciovú cenu 99 centov.

0:47 František Mikloško: „Klamal by som, ak by som povedal, že  tých 5,6 % je výsledok, s ktorým som spokojný.“ Hovorí však, že už teraz nechce hodnotiť svoju kampaň.

0:37 František Mikloško neodporúča svojim voličom v druhom kole voliť Maroša Šefčoviča. „Je to kandidát Smeru a kandidát Roberta Fica a to je prvá vec, ktorá mi hovorí, že ho nemôžem podporiť. Éra Roberta Fica a tejto vládnej garnitúry sa musí skončiť,“ povedal

0:35 K predbežným výsledkom sa vyjadril aj prezident Andrej Kiska.

0:32 Robert Mistrík gratuluje Zuzane Čaputovej k výsledku v prvom kole prezidentských volieb. Apeluje na voličov, aby ju prišli voliť aj v druhom kole 30. marca. Čaputová má podľa predbežných neoficiálnych výsledkov vyše 39 percent hlasov a v druhom kole by sa mohla stretnúť s Marošom Šefčovičom (vyše 18 percent).

0:26 „Cítiť z neho, že je veľmi sklamaný, ale ešte to odmieta priznať,“ povedal Michal Magušin o Štefanovi Harabinovi.

0:14 „Toto, čo sme počuli, je marketingová reč,“ hodnotí vystúpenie Maroša Sěfčoviča Magda Vašáryová vo volebnom štúdiu .týždňa. Pripomína, že do druhého kola sa dostali dvaja inteligentní a vzdelaní ľudia.

0:09 Béla Bugár naznačil, že nemusia podporiť Maroša Šefčoviča pred druhým kolom, pretože to nebol spoločný kandidát koalície. Znova zdôraznil, že chcú rokovať s Čaputovou.

0:04 Ľudia si hovoria „chcem to akosi inak”. To je Čaputová, ale aj Harabin a Kotleba,“ hovorí Jakub Kratochvíl z Iniciatívy Za slušné Slovensko o nálade v spoločnosti.

0:01 Kotleba a Harabin majú dokopy 25 %. „Štvrtina ľudí je v každom štáte zneistených, majú problémy aj kognitívneho rázu,“ hovorí Magda Vašáryová. „Je to normálne,“ tvrdí.

23: 55 Harabin si je vedomý, že druhé kolo v jeho prípade nebude, atmosféru hodnotil v jeho volebnom štábe náš redaktor Michal Magušin.

23: 48 „Ja idem voľby vyhrať,“ povedal Štefan Harabin v reakcii na priebežné výsledky. „Počkajme si na koniec,“ hovorí. „Ja nemám žiadnu politickú budúcnosť,“ povedal. Zakladanie politickej strany podľa neho „neprichádza do úvahy”.

Jana Birošová23:45 Minister Gál povedal, že výsledok Bélu Bugára podľa neho neodzrkadľuje percentá a preferencie strany Most-Híd. Zdôraznil však, že keď budú známe definitívne výsledky, v strane ich dôkladne zanalyzujú.

23:41 „Ľudia na námestiach volali po predčasných voľbách, a teraz sa v k tej voľbe dostali,“ hovorí Zuzana Wienk o tom, či je Zuzana Čaputová „kandidátkou SLušného Slovenska”.

23:36 V prezidentských voľbách zatiaľ vedie Zuzana Čaputová, ktorej sa podarilo získať od občanov 38,91 % hlasov, za ňou nasleduje Maroš Šefčovič s 18,87 % hlasov a prvú trojicu kandidátov uzatvára Štefan Harabin s 14,52 % hlasov. Vyplýva to z prvých predbežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR po spočítaní 21,56 % okrskových zápisníc.

23:30 „Zdá sa mi, že slovenskí voliči si vedia predstaviť človeka, ktorý nie je v politike dlho, ale prináša iný pohľad,“ zhodnotila Zuzana Čaputová prvé predbežné výsledky prvého kola.

23:27 „Výsledky sa ešte môžu meniť,“ povedal Pavol Baboš na margo zverejneného prieskumu pre TV Markíza. V ňom v boji o druhé kolo vedie Maroš Šefčovič.

23:23 „Zrazu sme mali väčšiu otvorenosť v tom, čo by zmenili, aj keď by to znamenalo zmenu politického systému od liberálnej demokracie úplne niekde inde,“ povedala Aneta Világi vo volebnom štúdiu .týždňa.

23:21 Čaputová v prieskume AKO získala 46,3 percenta preferencií, Šefčovič 15,2 percenta. Tretí skončil s miernym odstupom bývalý šéf justície Štefan Harabin, ktorý by získal 11,7 percenta. Prieskum si dala vypracovať Televízia TA3.

23:12 Novinári v štábe Štefana Harabina nemajú prístup k žiadnym informáciám, kandidát je so svojim tímom a podporovateľmi v poľovníckom salóniku v hoteli Apollo, novinári o poschodie vyššie.

23:09 „Žijú vedľa mňa a stavajú vedľa mňa kulisy v divadle,“ hovorí Juraj Kemka o tom, či vo svojom okolí vníma príklon ľudí k neonacizmu. Sledujte naše volebné štúdio naživo.

23:06 Čaputovú prišiel podporiť jej partner Peter Konečný.

Matúš Baňovič22:48 Ešte stále máte možnosť zakúpiť si špeciálne prezidentské predplatné .týždňa len za 99 centov. Stačí, keď kliknete na tento link.

22:45 Do štábu Zuzany Čaputovej v Design Factory prišiel Robert Mistrík, ktorý sa vzdal kandidatúry v jej prospech. Novinárom povedal, že verí vo víťazstvo, ktoré posunie krajinu dopredu.

22:34 Maroš Šefčovič prišiel neformálne diskutovať s novinármi.

Eugen Korda22:00 Väčšina volebných miestností sa zatvorila, komisie v nich začínajú sčítavať hlasy. Prezidentské voľby na Slovensku narušil incident v obci Medzany, pre ktorý sa predĺžilo moratórium a s tým súvisiace zverejňovanie predbežných neoficiálnych výsledkov do 23:16. V Medzanoch teda zavrú volebnú miestnosť o tomto čase. V meste Malacky zase voliči hlasujú do 22:35.

21:44 Zuzana Čaputová má silnú základňu novinárov. Čakajú na ňu v oddelenej miestnosti. Podľa našich informácií má pred nich vystúpiť 23:30.

Matúš Baňovič21:37 Aj Štefan Harabin sa pre novinárov vyjadril po príchode do centrály. Sprevádza ho manželka Gabriela.

Jana Birošová

21:33 František Mikloško sa v centrále objavil s manželkou Janou a so svojím bratom.

Boris Németh

Boris Németh

21:01 Vo volebnej centrále Zuzany Čaputovej sa zhromažďujú novinári. Sú v inej miestnosti, ako kandidátka.

Matúš Baňovič20:46 Volebné moratórium sa skončí až o 23.16 h. Dôvodom je predĺženie hlasovania v dvoch volebných okrskoch, konkrétne vo volebnom okrsku v Malackách a v Medzanoch. Informovala o tom riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová.

20:42 Záujem o prezidentské voľby je v niektorých okrskoch v najväčších bratislavských mestských častiach vysoký. Môže za to najmä možnosť hlasovať na voličské preukazy. „V niektorých volebných okrskoch sme museli dopĺňať hlasovacie lístky, pretože prichádza veľmi veľa ľudí s hlasovacím preukazom,“ povedal hovorca Nového Mesta Marek Tettinger. Priebeh volieb je však naďalej pokojný, bez komplikácií. Volebné lístky museli dopĺňať aj v Petržalke, čo potvrdil Radovan Choleva, vedúci oddelenia komunikácie s verejnosťou petržalského miestneho úradu. 

20:37 Zuzana Čaputová verí v pre ňu pozitívny výsledok prvého volebného kola. V tom druhom by si rada zmerala sily s kandidátom, ktorý nešíri extrémizmus a klamstvá. „Presne to totiž Slovensko nepotrebuje,“ dodala pri vstupe do svojej volebnej centrály. 

20:27 Volebná miestnosť v Medzanoch je už podľa Silvie Keratovej z tlačového odboru ministerstva vnútra otvorená. Keratová dodala, že hlasovanie v obci sa predlžuje do 23:16.

20:00 V obci Medzany v okrese Prešov je už približne hodinu zatvorená okrsková volebná miestnosť. Došlo tam k incidentu s volebnou urnou. „Prišiel volič, vzal urnu, vybehol von. Hodil ju o zem, a keďže je z papiera, tak sa rozletela. Urna je rozbitá a lístky sú porozhadzované. Momentálne čakáme na vyšetrovateľov,“ uviedol pre TASR starosta obce Medzany Jozef Kipikaša.  

19:37 Volebné moratórium sa skončí o 22:00, pokiaľ sa dovtedy nič závažné nestane. Predbežné neoficiálne výsledky prezidentských volieb sa tak podľa neho môžu zverejňovať aj napriek tomu, že jedna volebná miestnosť v Malackách bude otvorená dlhšie. „Pre jednu volebnú miestnosť nebudeme predlžovať moratórium,“ uviedol Bárány. V meste Malacky vo volebnom okrsku 4 sa bude voliť do 22:35. Dôvodom je neskoršie otvorenie miestnosti pre doplnenie počtu členov okrskovej volebnej komisie.

19:05 Doterajší priebeh volieb je pokojný, štátna volebná komisia prijala necelých 30 podnetov. Potvrdil to jej predseda Eduard Bárány. Najzávažnejší podnet sa podľa neho týka celoštátneho denníka.

18:11  Možnosť voliť hlavu štátu občanmi SR aj v zahraničí má podporu premiéra Petra Pellegriniho. Konštatoval to v sobotu po svojom volebnom akte v Banskej Bystrici.

 „Je čudné, že pri rôznych typoch volieb máme rôzne systémy. Myslím si a tak, ako som hovoril aj s ministrom Lajčákom, naše slovenské ambasády po celom svete by vedeli technicky zabezpečiť, aby sa dalo odvoliť na našich zastupiteľských úradoch. Mali by sme v tom do budúcna urobiť poriadok a zjednotiť tú logiku. Ak sa môžu naši ľudia zúčastniť na voľbách na našich ambasádach pri iných typoch volieb, nevidím dôvod, prečo by sa nemohli zúčastniť i na voľbách prezidenta SR, ak sú občanmi SR, majú slovenský pas, akurát, že žijú v zahraničí a plnia si tam úlohy,“ zdôraznil Pellegrini.

17:12 Priebeh prezidentských volieb na Slovensku monitorujú aj pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Ako informovala TASR riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová, pozorovatelia sa zúčastnia na prvom aj druhom kole volieb a po ich ukončení vypracujú hodnotenia a odporúčania.

16:38 Extrémne nízka účasť sprevádza zatiaľ prezidentské voľby na prevažne rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach. V dvoch miestnych volebných okrskoch je zapísaných zhruba 4 340 oprávnených voličov. Volebné miestnosti sú už od rána okrem členov okrskových komisií väčšinu prázdne a voliči sa objavujú len sporadicky.

16:16 Favorizovaná kandidátka Zuzana Čaputová v poobedňajších hodinách volila v Pezinku. Spoločnosť jej robili dcéry a partner. „Tie posledné predvolebné prieskumy verejnej mienky boli už pomerné dávno. Nemám aktuálne čísla ani z našich interných prieskumov, takže som veľmi zvedavá, aký bude napokon výsledok,“ povedala. 

Branislav Bibel/SITA

15:44 Premiér Peter Pellegrini volil vo svojej rodnej Banskej Bystrici. „Mňa vyrušil taký veľký počet kandidátov — 13, pretože to dáva signál, ako keby si mnohí ľudia mysleli, že môžu byť prezidentom. Pred touto funkciou by sme mali mať väčší rešpekt,“ uviedol premiér. Nechcel odhadovať, aká bude volebná účasť v prezidentských voľbách

Peter Rusko/SITA14:33 Štefan Ágh, obvinený s Marianom Kočnerom v miliónovej kauze falšovania zmeniek voči televízii Markíza, je dnes predsedom okrskovej komisie na základnej škole na Žehrianskej ulici v Petržalke. Píše Denník N.

14:56 Štátna volebná komisia doteraz prijala takmer dve desiatky podnetov, týkajúcich sa narušenia priebehu prezidentských volieb. Informoval o tom predseda komisie Eduard Bárány. Ako doplnil, väčšinu podnetov už riešili v minulosti.

13:44 V Bratislave a Modre volia aj Slováci žijúci v zahraničí. Na Slovensko pricestovali špeciálne pre prezidentské voľby a aj keď museli merať stovky či tisícky kilometrov, spoločne tvrdia, že im záleží na osude krajiny.

13:03 Redakcia .týždňa pre vás pripravuje večerné volebné štúdio priamo u nás v .klube pod lampou. Začíname o 22:00 so zaujímavými hosťami.

12:55 Vo Vysokých Tatrách sa počas volieb často stretávajú s množstvom voličov, ktorí do jednotlivých miestností zavítajú s voličským preukazom. Inak tomu nebolo ani počas sobotňajších prezidentských volieb v Tatranskej Lomnici, kde chodili návštevníci voliť už od rána. Voliť prišli okrem miestnych jednak lyžiari, ale aj turisti, či občania, ktorí do Tatier zavítali na wellness pobyt.

12:05 Na voľbách  sa zúčastnili už aj kresťanský kandidát František Mikloško a jeho manželka Jana.

Ľudovít Vaniher/SITA

12:01 Na bratislavskom Gymnáziu Metodova v sobotu odvolil aj kandidát na prezidenta SR Štefan Harabin. Ako sám potvrdil, očakáva vysokú volebnú účasť. „Idem na roľu, zapálim si oheň a budem sa pozerať do ohňa. A budem čítať,“ dodal na margo svojho dnešného programu.

Jana Birošová/SITA

10:50 Svoju povinnosť" si splnil aj dosluhujúci prezident Andrej Kiska, ktorý prišiel odvoliť v rodnom Poprade. Spoločnosť mu robila manželka Martina. „Takto pred piatimi rokmi som tu stál, pýtali ste sa ma, ako sa cítim, uvažovali sme, ako to dopadne. Päť rokov uplynulo a veľa vecí sa v našej krajine zmenilo. Z pohľadu posledných udalostí, ktoré sa udiali, týkajúce sa Bašternáka, zisťovania okolností vraždy novinára Jána Kuciaka, myslím si, že je nesmierne dôležité pokračovať v tomto boji. Volil som osobu, o ktorej som presvedčený, že v tomto boji bude pokračovať,“ povedal Kiska.

Radoslav Maťaš/SITA10:31 Postupne svoje hlasy hádžu do volebných urien aj politici. Ako prvý odvolil z kandidátov na samotného prezidenta Maroš Šefčovič, ktorý svoju kampaň viedol s výraznou podporou Smeru.

Alexandra Čunderlíková/SITA10:09 V Ústave na výkon trestu odňatia slobody a Ústave na výkon väzby v Ilave môže z celkového počtu asi 770 obvinených a odsúdených odovzdať v sobotných prezidentských voľbách svoj hlas približne 750 oprávnených voličov. Záujem o voľby prejavila asi stovka z nich.

Odsúdené a obvinené počas volebného aktu v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Levoči.Radoslav MaťašOdsúdené a obvinené počas volebného aktu v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Levoči.8:53  V obci Janice na juhu okresu Rimavská Sobota zomrel pred otvorením volebnej miestnosti predseda tamojšej okrskovej volebnej komisie. TASR o tom informovala starostka Marta Martinovicsová.

„Bohužiaľ, okolo 6.30 h došlo k takejto tragickej udalosti. Nezomrel však vo volebnej miestnosti, ale v kancelárii obecného úradu,“ uviedla Martinovicsová, podľa ktorej tak nebolo potrebné volebnú miestnosť meniť a voľby sa konajú bez prerušenia.

7:40 Možnosť prvýkrát pristúpiť k volebným urnám má v sobotu počas prvého kola prezidentských volieb podľa informácií zo Štatistického úradu SR viac ako 17 500 mladých ľudí. Viacerí pre TASR uviedli, že voliť pôjdu, pričom informácie o kandidátoch hľadali najmä na internete. Zároveň potvrdili, že im pri rozhodovaní, komu odovzdajú svoj hlas, pomáhali aj starší priatelia alebo rodičia.

 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite