Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nenechajme Európu extrémistom

.redakcia .slovensko .anketa

Okrem prezidentských volieb sa blížia aj tie do Európskeho parlamentu. Kandidátov na prezidenta sme sa pýtali, aké vlastnosti by mal mať dobrý europoslanec a či sa niekto taký nachádza na kandidátkach politických strán.

Nenechajme Európu extrémistom Francisco Seco/AP Voľby do Európskeho parlamentu sa konajú v máji, v posledných voľbách hlasovalo len 13,05 percenta slovenských voličov.

zuzana Čaputová | V eurovoľbách vidím viacero silných mien

Netajím sa tým, že budúcnosť Slovenska vidím pevne zakotvenú v Európskej únii. Tomu zodpovedá aj dôležitosť volieb do Európskeho parlamentu. Dobrá spolupráca je prvoradá, a preto by sme ani európske voľby nemali brať ako druhoradé. Chcem aj týmto apelovať na voličov, aby išli k týmto voľbám. 

S tým, čo píšem, súvisí aj to, koho by som osobne rada videla hájiť záujmy Slovenska v Európskom parlamente. Kľúčové pre mňa je, aby to boli ľudia s jasnou proeurópskou orientáciou, aby Slovensko do Bruselu nevyslalo reprezentantov extrému či euroodporcov. Obávam sa, že tieto hlasy môžu v Európskom parlamente po najbližších voľbách zosilnieť, vzhľadom na vývoj v iných krajinách EÚ. Verím, že Slovensko postaví svojou voľbou týmto hlasom protiváhu. 

Medzi kandidátmi a kandidátkami do Európskeho parlamentu vidím viacero silných mien, čo ma veľmi teší. Myslím, že politické strany by nemali váhať a postaviť do týchto volieb svojich najlepších ľudí, lebo záujmom Slovenska je, aby nás takíto ľudia hájili.

Pokiaľ ide o konkrétne mená, neprislúcha mi dávať konkrétne odporúčania. Nie je však tajomstvom a hovorím to verejne, že v zahraničnopolitických otázkach sa často opieram práve o expertízu Michala Šimečku. 

františek Mikloško | Do európskeho parlamentu by mali ísť kompetentní kandidáti

Najlepšou odpoveďou na otázku, aké nemá mať vlastnosti dobrý europoslanec, je vyhlásenie Igora Matoviča o svojej účasti na prvom mieste kandidátky OĽaNO vo voľbách do Európskeho parlamentu. Najnápadnejšou vlastnosťou jeho vystupovania je bombastickosť. Na rozdiel od (často vulgárnych) vyhlásení na adresu Roberta Fica, ktoré si vždy nájdu vďačných poslucháčov pre povahu Ficovej politiky, v tomto prípade nezabrala.  Eugen Korda mu odpovedal, že sa tak chce v rámci OĽaNO vyrovnať s tými, ktorých sa chce zbaviť. Istý bezpečnostný analytik tomu zrejme ešte neverí, lebo len pred pár dňami sa primkol k Matovičovi, ale Veronika Remišová to už vie veľmi dobre. Dag Daniš k tomu podotýka, že si Matovič chce okrem toho posilniť svoju pozíciu v OĽaNO a prilákať cez svoje meno voličov, aby Obyčajní nepohoreli v konkurencii s inými stranami. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite