Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rozhodovanie pred prvým kolom

.peter Zajac .slovensko .komentár týždňa

Čudoval som sa už na začiatku prezidentskej kampane tichým a verejným dohodám, že demokratickí kandidáti sa majú ešte pred koncom prvého kola vzdať v prospech toho, kto bude mať vo výskumoch viac preferenčných percent.

Rozhodovanie pred prvým kolom Natália Ložeková / natalialozekova.sk

ak totiž kandidáti už na začiatku kampane uvažujú o tom, že sa vzdajú, neprejavujú dosť vôle stať sa prezidentom a radšej do kampane ani nemali vstupovať. V lete, na jeseň ani začiatkom zimy nikto nemohol  predvídať vývoj preferencií, a tak sa aj stalo. 

Po masívnom nátlaku Róberta Mistríka koncom roka 2018, aby sa jeho súperi vzdali okamžite v prospech toho, kto má najväčšiu priazeň vo výskumoch verejnej mienky, čo bol v tom čase pravdaže on, a ľudia to aj tak pochopili, som predpovedal, že je to strategická chyba a zvráti sa v jeho neprospech. Oveľa bližší mi bol postoj Františka Mikloška a Zuzany Čaputovej, ktorá verejne povedala, že sa vzdá len v prípade, ak bude hroziť, že sa do druhého kola dostanú dvaja neprijateľní kandidáti. 

Vtedy, a po začiatku verejných diskusií, sa momentum (v karetných hrách sa tomu hovorí, že niekomu ide karta) preklopilo od Mistríka k Čaputovej.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite