Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ďalší exodus lekárov: Ani jedna z Ficových vlád nenaznačila, akú má predstavu o fungovaní zdravotníctva

.rudolf Zajac .slovensko .názory

Osem vysokokvalifikovaných lekárov Očnej kliniky Slovenskej zdravotníckej univerzity podalo hromadnú výpoveď. Doteraz boli zamestnaní v Univerzitnej nemocnici v Bratislave.

Ďalší exodus lekárov: Ani jedna z Ficových vlád nenaznačila, akú má predstavu o fungovaní zdravotníctva J.C. Gelelidon/Unsplash

skoro všetci pracovníci Neurochirurgickej kliniky Lekárskej fakulty UK napísali už druhý otvorený list členom zdravotníckeho výboru parlamentu.

Lekári a sestry Národného onkologického ústavu zas hrozili výpoveďami, ak bude naďalej riaditeľom ústavu človek, ktorý nedodržiava pitný režim. Horšie je, že je aj poslancom parlamentu, samozrejme za Smer. Predtým riadil nitriansku Fakultnú nemocnicu. Tam skončil, keď odišlo množstvo anestéziológov pre katastrofálne pracovné podmienky. V podstate tým paralyzovali chod nemocnice.

Vždy, keď sa objaví nejaký problém, s médiami začnú komunikovať hovorcovia. Obsah je rovnaký. Poskytovanie zdravotnej starostlivosti nie je ohrozené, pacienti sa nemusia báť, o všetko je postarané, ide o šírenie poplašných správ a podobne. Nejde. Naozaj je ohrozená kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti, miestami aj starostlivosť samotná. Príčiny navonok môžu byť rôzne, no nakoniec ide vždy iba o jednu: absolútna nekompetentnosť manažmentov rôzneho stupňa.

Napríklad, možno čakať od inštitúcie, ktorá vznikla, mierne povedané, pokútne, že sa nebude správať pokútne? To je prípad jedinej štátnej vysokej zdravotníckej školy v okolí 

3 000 kilometrov, samozrejme smerom na západ. Ako pokútne vznikla, tak aj pokútne zostavila komisiu pre výberové konanie prednostu očnej kliniky, nebol v nej totiž ani jeden očný lekár. Vybrali človeka, ktorý na to nemá odborné ani morálne vlastnosti. Nikomu neprekážalo, že zvláštne skúsenosti s ním mali aj v Brne, odkiaľ prišiel. Navyše podľa informácií z prostredia kliniky má problémy s medicínskymi postupmi „lege artis“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite