Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prešiel rok a problémy trvajú, farmári prišli opäť obsadiť Bratislavu

.matúš Baňovič .slovensko

Po necelom roku sa do hlavného mesta vrátili farmári z celého Slovenska. Dohnala ich k tomu aj smrť jedného z nich. Ako sa to celé začalo, čo sa po roku zmenilo a aký je ich cieľ?

Prešiel rok a problémy trvajú, farmári prišli opäť obsadiť Bratislavu Diana Černáková/SITA Záber z posledného protestu farmárov v Bratislave, z júna 2018.

zdalo sa, že na východe Slovenska pôsobí talianska mafia, no nebola to úplná pravda. Pozornosť médií sa na farmárov upriamila až po reportáži Andreja Bána, ktorý popísal ako fungujú podvody s pôdou a dotáciami z Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Ukázalo sa, že firma bývalej okresnej predsedníčky SMER-u Ľubice Roškovej brala dotácie z agentúry nielen na polia, ktoré reálne neobhospodarovala, ale dokonca aj na asfaltové plochy či letisko. 

mafia na východe

Pôdohospodárska platobná agentúra hovorila, že nie je v jej silách skontrolovať všetky plochy na Slovensku, na ktoré dáva dotácie. Spolieha sa skôr na systém náhodných kontrol. Vnímala toto pochybenie, no nevedela sa mu vyhnúť. Sľúbila posilnenie kontrol. Problém na východe bol však ešte iný.

Okrem toho, že Roškovej firma brala dotácie na pôdu, s ktorou nič nerobila, vyskytli sa tu potýčky s farmármi, ktorí polia reálne obhospodarovali. Viacerí z nich pre .týždeň vyrozprávali svoj príbeh počas minuloročných protestov v Bratislave. Jedným z protestujúcich farmárov je aj František Oravec. Má farmu neďaleko Košíc pri obci Gyňov. Hovoril, že spokojne hospodáril, jediný stres mal z toho, či sa mu nepokazí stroj. V roku 2015 za ním prišla skupina chlapíkov, ktorí mu povedali, že musí predať svoju farmu. Opýtal sa ich, prečo by to mal urobiť, na čo mu ich právnik odpovedal, že je to v zornom záujme jeho klienta.“ Ten klient bola podľa všetkého skupina ESIN. Podľa jeho slov zaplatili najväčšiu právnu kanceláriu a tlačili ho do toho, aby farmu predal. Spomína, že ho tlačili do konkurzu a keď povedal, že to neurobí, odpovedali, že mu urobia zo života peklo. Neskôr kúpili pohľadávku na jeho firmu a zároveň sa údajne postarali o to, že firma, ktorá pre Oravca stavala hospodárske budovy, nedokončila svoju robotu a peniaze mu nevrátila. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite