Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dokončime zmenu, ktorá sa začala

.redakcia .slovensko .anketa

Smrť Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej zasiahla aj prezidentských kandidátov. Pýtali sme sa ich preto na to, ako to vnímajú rok po tejto brutálnej vražde a ako sa podľa nich Slovensko za tento rok zmenilo.

robert Mistrík | Boli to mimoriadne tragické udalosti, ktoré zmenili krajinu

Správa o vražde ma hlboko zasiahla, asi ako každého normálneho človeka. Všetci sme vedeli, že väčšina mocenských štruktúr pod taktovkou vládnej garnitúry je prehnitá skrz-naskrz, slúži „našim ľuďom“, ktorí z nej profitujú a majú celú krajinu za svoju dojnú kravu. Ale posledných 10, možno 15 rokov sme už žili v tom, že predsa len sú nejaké hranice a ich prekročenie sme považovali za nepredstaviteľné.

Vražda dvoch mladých ľudí bola preto šokom pre celé Slovensko, čo sa napokon pretavilo do masových protestov a bolo veľkou ranou pre Smer a jej čelných predstaviteľov. Samozrejme, absolútne zaslúžene, pretože všetci dobre vedeli, čo sa tu deje, vedeli, že sa Kočner Jánovi Kuciakovi vyhrážal a neriešili to, roky ich cez svojich ľudí v polícii a na prokuratúre kryli a nechávali ich beztrestných. Ich prístup „naši ľudia na prvom mieste“ stál dva mladé ľudské životy a spôsobil obrovskú tragédiu ich rodinám a blízkym a v podstate celému Slovensku.

Aj preto sú mi odporné všetky snahy Roberta Fica a jeho okolia očierňovať organizátorov protestov a útočiť na najnižšie ľudské pudy len preto, že on prišiel o premiérsky post. Asi mu uniklo, že Ján Kuciak a Martina Kušnírová stratili to najcennejšie, prišli o život, ktorý im už nikto nevráti.

Boli to mimoriadne tragické udalosti, ktoré zmenili krajinu a som presvedčený, že musíme ísť ďalej, aby sme aj na odkaze Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vybudovali lepšiu, spravodlivejšiu a prívetivejšiu krajinu.

františek Mikloško | Skutočnú zmenu po Kuciakovi zavŕšia len parlamentné voľby

Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej ma hlboko zasiahla. Brutalitou, perfídnosťou  a nápadným pohŕdaním ľudským životom. Sám som zažil ako predseda SNR a poslanec NR SR agresivitu vykoľajených ľudí, hrubozrnné nadávky, vyhrážky, obscénne listy. V niektorých prípadoch to vyústilo až do inzultácií a fyzického násilia, ale tak sme sa učili nebáť sa.   

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite