Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Musíme zabrániť frustrácii národa

.redakcia .slovensko .anketa

Prezident reprezentuje Slovensko aj na medzinárodnom fóre. Kandidátov sme sa tento týždeň pýtali, či si myslia, že v rámci nárastu populistických strán a ruskej hybridnej vojny stráca Európa slobodu. Ako by zjemnili ich negatívne dopady?

robert Mistrík | Prezident a vrcholoví politici majú byť hodnotovým kompasom spoločnosti

Nárast extrémizmu, hybridné vojny, radikalizácia a delenie spoločnosti, to je realita, ktorá nie je vôbec lokálna, dotýka sa mnohých krajín s vyspelou občianskou spoločnosťou a silnou demokratickou tradíciou. Z môjho pohľadu k týmto fenoménom prispieva viacero vecí. Jednou z nich je všeobecné znechutenie z politiky a politikov, no výrazný faktor je aj rozmach sociálnych sietí, ktoré k deleniu spoločnosti významne prispievajú. Samozrejme, sociálne siete ľudí spájajú, spájajú blízkych, priateľov, ale najmä spájajú ľudí s rovnakými názormi. No prienik medzi názorovými skupinami sa vytráca a vzdialenosť medzi ľuďmi narastá.

Hoci sa touto problematikou zaoberá mnoho odborníkov, neviem o tom, že by doteraz existovala zhoda na nejakom zázračnom riešení. Pretože tieto názorové skupiny už nie sú ani sociálne, alebo konfesijne homogénne. Extrémizmus môže zasiahnuť tak rozhnevaného muža z malej obce, ako aj ženu z hlavného mesta, ktorá v jednom momente stratila nádej v lepšiu budúcnosť.

Prezident a vôbec vrcholoví politici majú byť hodnotovým kompasom spoločnosti. Zároveň prezident má byť prezidentom všetkých občanov, preto by som robil všetko preto, aby som rozdelené názorové skupiny spájal, hľadal priestor na dialóg, a nie ešte viac delil.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite